Αποκαλύφθηκε μεγαλύτερο χάσμα Αθήνας-Βρυξελλών

Διαβάστε επίσης

Κατά τις συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που οδηγεί σε μία δύσκολη αναμέτρηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους του σήμερα το βράδυ, γράφουν οι Financial Times.

«Πρόσωπα που μετείχαν στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, που είχαν ως στόχο να ορίσουν και να συγκρίνουν τις θέσεις των δύο πλευρών, δήλωσαν ότι η Αθήνα ήγειρε πολύ περισσότερες αντιρρήσεις στους όρους του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης από το 30%, στο οποίο είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βαρουφάκης» σημειώνουν οι FT, προσθέτοντας: «Τέτοιες μεγάλες διαφορές καθιστούν ακόμη πιο μακρινή την πιθανότητα επίτευξης μίας συμφωνίας για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις δήλωσαν ότι ετοιμάσθηκαν για μία δύσκολη εβδομάδα».

Η Γερμανία θέλει να ανοίξει η Ελλάδα τη συζήτηση στο σημερινό Eurogroup, παρουσιάζοντας το σχέδιό της, εξηγώντας πώς θα υλοποιήσουν το σημερινό πρόγραμμα και σε ποια χρηματοδότηση θα βασισθεί η Αθήνα από την 1η Μαρτίου.

Ένας υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει παραχωρήσεις όσον αφορά στην πολιτική της και οικονομική στήριξη, αλλά μόνο «στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας».

«Θα υπάρξει ένας συμβιβασμός, δεν το αρνούμαι. Απορρίπτω το να πετάξει κάποιος μία βόμβα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να την πάρει όμηρο» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν θέσει το ζήτημα να υπάρξει μία ακόμη συνάντηση των δύο πλευρών, αργότερα στην εβδομάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, αλλά ακόμη και μία νέα συνεδρίαση του Eurogroup προϋποθέτει ότι οι δύο πλευρές θα έχουν κάνει αρκετή πρόοδο σήμερα, ώστε να έχει νόημα η νέα συνεδρίαση. Το Βερολίνο είναι ανοικτό στη μείωση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της Ελλάδας και θεωρεί ότι θα ήταν δυνατό να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3% του ΑΕΠ από το 4,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα, ενώ η Ελλάδα θέλει τη μείωσή τους στο 1,5% του ΑΕΠ.

Παλαιότερα άρθρα: