ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΟΚ: Τα τσιμπούρια απειλούν τώρα και τους ανθρώπους. Πώς πέθανε ο εισαγγελέας Μπάγιας. Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Διαβάστε επίσης

Τα τσιμπούρια τώρα απειλούν και τη ζωή των ανθρώπων! Από την ασθένεια που προκαλούν τα τσιμπούρια στα ζώα, την ερλιχίωση, πέθανε μάλιστα αυτές τις ημέρες ο εισαγγελέας εφετών Σωτήρης Μπάγιας σε ηλικία 58 ετών.
Ο γνωστός δικαστικός λειτουργός είχε εισαχθεί περίπου προ μηνός σε νοσοκομείο με εμπύρετο αγνώστου αιτιολογίας και ύστερα από αναλυτικές μικροβιολογικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από ερλιχίωση. Παρά τις επίπονες ιατρικές προσπάθειες ωστόσο στάθηκε αδύνατη η ανάταξη του οργανισμού του.

Το σοκ για τους γιατρούς προήλθε από τη διάγνωση για την ερλιχίωση. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, πρόκειται για την πρώτη περίπτωση θανάτου στη χώρα μας που οφείλεται διαπιστωμένα σε αυτή την αιτία. Όπως μας εξηγούσαν ειδικοί επιστήμονες, είναι πολύ πιθανόν να έχουν σημειωθεί θανατηφόρα κρούσματα και κατά το παρελθόν έχοντας όμως καταγραφεί ως αγνώστου αιτιολογίας, όπως συμβαίνει πολλές φορές στην ιατρική, λόγω αδυναμίας εντοπισμού συγκεκριμένης λοίμωξης. Πριν από χρόνια, το 1992, είχε προσβληθεί από ερλιχίωση ελαφράς μορφής εξαιτίας τσιμπουριού και ο μετέπειτα πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ.

Όπως γράφει σήμερα η “δημοκρατία”, ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο του εισαγγελέα έχει σημάνει συναγερμός στον ιατρικό κόσμο και τους αρμόδιους φορείς της χώρας καθώς έως τώρα επικρατούσε η βεβαιότητα ότι η ερλιχίωση δεν συνιστά απειλή για τη ζωή των ανθρώπων αλλά μόνο των ζώων και ιδιαίτερα των σκύλων. Γι αυτό και η επαφή με ασθενή ζώα, είτε η χορήγηση θεραπείας σε αυτά, εθεωρείτο ότι δεν δημιουργεί κινδύνους για τους ιδιοκτήτες τους.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας που αποδίδεται στο περιστατικό είναι το γεγονός ότι χθες ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής της Ιατρικής Θανάσης Γιαννόπουλος, συγκάλεσε εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας έκτακτη επιστημονική σύσκεψη ενώ θα ακολουθήσει την Πέμπτη του Πάσχα και δεύτερη, μεγαλύτερη, προκειμένου να μελετηθούν όλα τα δεδομένα, να συγκεντρωθούν στοιχεία από το εξωτερικό -ειδικά από τις ΗΠΑ- και να γίνουν σωστά και έγκαιρα όλες οι αναγκαίες δράσεις. Λόγω της άνοιξης και της αύξησης της θερμοκρασίας, η μετάδοση της νόσου γίνεται πιο εύκολα και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται. Όπως επισημαίνεται μάλιστα η συναναστροφή με κατοικίδια δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εκδήλωση της ασθένειας.

Τι είναι η ερλιχίωση
Η ερλιχίωση είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές νόσους οι οποίες εταδίδονται από τα τσιμπούρια που επιστημονικά ονομάζονται κρότωνες. Στα ζώα η νόσος εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1935 στο Αλγέρι και ονομάστηκε ρικετσίωση του σκύλου. Από τότε έμεινε άγνωστη, μέχρι την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ. Ηταν μια βαριά νόσος των στρατιωτικών αμερικάνικων σκύλων στη Νοτιοανατολική Ασία που ονομάστηκε Τροπική Παγκυτοπενία και άρχισε η προσεκτικότερη μελέτη της καθώς στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι έχει παγκόσμια εξάπλωση.
Η ερλιχίωση προκαλεί πυρετό και αν δεν εφαρμοσθεί εγκαίρως η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή το υπεύθυνο μικρόβιο Ehrlichia Canis «κατατρώει» και τελικά καταστρέφει τα κύτταρα του αίματος που παράγονται στον μυελό των οστών και παίζουν βασικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, για τα ζώα η εφαρμογή προληπτικών μέσων με αντιπαρασιτικά περιλαίμια και τα κατάλληλα σκευάσματα, πριν την εμφάνιση των τσιμπουριών, αποτελεί την καλλίτερη αντιμετώπιση του κινδύνου μόλυνσης.

Παλαιότερα άρθρα: