Απολογισμός των εκλογών και εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Η χώρα εχει και επίσημα εισέλθει στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, καθώς την Κυριακή πρόκειται οι πολίτες να ψηφίσουν για την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να είναι κυβέρνηση τετραετίας. Οι εκλογές αυτές ήταν απο τις πιο ανούσιες και άνευ σοβαρού λόγου εκλογές της τελευταίας δεκαετίας. Ήταν ανούσιες, καθώς σχεδόν όλα τα κόμματα ψήφισαν μνημόνιο, όποτε ήταν αναγκασμένα να το εφαρμόσουν.

Κατα την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δόθηκαν στην δημοσιότητα πολλά σποτάκια που προσπαθούσαν μέσω του σαρκασμού να πείσουν τους πολίτες να ψηφίσουν το διαφημιζόμενο κόμμα, χωρίς να προτείνεται τίποτα για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της χώρας.

Ενα δεύτερο φαινόμενο είναι ότι για πρώτη φορά ενα κόμμα με μεγάλη αποδοχή διχάστηκε την ημέρα που παραιτήθηκε η Κυβέρνηση μόνο και μόνο για να πείσει πως ενα εναλλακτικό νόμισμα μπορεί να τελειώσει την παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα όλο αυτό το διάστημα.

Φυσικά δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς τα ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών όπου το πρώτο ήταν βαρετό γιατί οι αρχηγοί δεν μπορούσαν να μιλήσουν μεταξύ τους και το έντερο ήταν αρκετά πιο ζωντανό, διότι οι αρχηγοί των δυο μεγάλων κομμάτων μπορούσαν να συνομιλήσουν και να παρέμβει ο ένας στην απάντηση του άλλου. Αν και τα ντιμπέιτ εδώ και έξι χρόνια είχαν εξαφανιστεί κανένας απο τους πολιτικούς αρχηγούς δεν κατάφερε να τα κερδίσει παρά είχε κάποιες μικρές στιγμές νίκης.

Το αποτέλεσμα της κάλπης αναμένεται να μην ξεκαθαρίσει μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν ανοίξουν οι κάλπες. Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι παρά πολλά και σίγουρα απο τα πρώτα δυο κόμματα και αν διακριθεί θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα μέτρα του μνημονίου, το οποίο δεν μπορεί κανένας να αποφύγει.

Σίγουρα αυτά που υποσχέθηκε η απερχόμενη κυβέρνηση δεν πραγματοποιξπηθηκαν ούτε στο ελάχιστο και μάλιστα το αποτέλεσμα αναμένεται να κρίνει την ανακολουθία των λόγων του απερχόμενου Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε καταφέρει να πείσει το λαό ότι θα φέρει μια συμφωνία με τους δανειστές και έφερε το πιο σκληρό μνημόνιο.

Μια εκτίμηση του αποτελέσματος βάσει των δημοσκοπήσεων που γινονται είναι η ακόλουθη:

ΝΔ: 28%-30%
ΣΥΡΙΖΑ: 27%-29%
ΧΑ: 7%-9%
ΑΝΕΛ: 2%-2,5%
Ενωση Κέντρωων: 4%-5%
Ποτάμι: 6%-7%
ΠΑΣΟΚ: 3%-5%
ΚΚΕ: 6%-7%
ΛΑΕ: 4%-7%

Αν κάτι πρέπει να μάθει απο το αποτέλεσμα η πολιτική ηγεσία του τόπου είναι να λέει την αλήθεια και να μην καταφεύγει σε υποσχέσεις που είναι εφήμερες και δεν μπορεί σύμφωνα με τα δεδομένα να υλοποιηθούν, διότι όσο δίνεις υποσχέσεις που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις, τόσο ο κόσμος δείχνει μεσω της ψήφου του την απογοήτευση του.

Όσο για τους πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν με μεγάλη σύνεση το ποιος θα αναλάβει τις τύχες της χώρας και να μην παίξει ρόλο ούτε η οργή, ούτε η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, διότι πάλι θα υπάρχει ακυβερνησία στον τόπο αν οι πολίτες σκεφτούν με αυτόν τον τροπο.

Έν κατακλείδι, οι καιροί είναι σίγουρα δύσκολοι και δεν μπορεί κανένας να εγγυηθεί καλύτερες μέρες και αυτό φαίνεται απο το προγράμμα των κομμάτων. Θα πρέπει να συγκρίνει κανείς την καλύτερη διαχείριση της κρίσης που είχε περάσει σε αυτά τα δύσκολα χρόνια ακόμα και αν δεν είχε τα πιο ευαγή αποτελέσματα για το κάθε πολίτη ξεχωριστά. Σίγουρα θα πρέπει να δει κανείς τα λάθη της διακυβέρνησης των προηγούμενων εφτά μηνών και την ανεπάρκεια της και να αποφασίσει αν θέλει να επαναληφθούν τα ίδια.

Παλαιότερα άρθρα: