Apple και Google λανσάρουν «εργαλείο» που θα ειδοποιεί για έκθεση στην Covid-19

Διαβάστε επίσης

Εργαλείο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αναπτύσσουν Apple και Google, που δημιουργούν λογισμικό, για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σε μια σπάνια συνεργασία, οι δύο κολοσσοί ανέπτυξαν το λογισμικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εφαρμογές, προκειμένου να εντοπίζει εάν ένας χρήστης είχε στενή επαφή με κάποιον που αργότερα εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον Guardian, το λογισμικό συμβάλλει στη διαδικασία της ιχνηλάτησης και ως εκ τούτου στον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Η νέα τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη μέσω τηλεφώνων και αυτόματα θα ειδοποιεί τους χρήστες σε περίπτωση που εκτέθηκαν στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, 22 χώρες και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ ήδη σχεδιάζουν να αναπτύξουν εθελοντικά εφαρμογές τηλεφώνων, που θα χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό.

Πώς χρησιμοποιείται το λογισμικό

Το λογισμικό των δύο τεχνολογικών κολοσσών στηρίζεται στην ασύρματη τεχνολογία Bluetooth, με την οποία θα εντοπίζεται πότε κάποιος που κατέβασε την εφαρμογή πέρασε χρόνο κοντά σε άλλο χρήστη της εφαρμογής, που εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη προσπαθήσει, αλλά οι περισσότερες ανεπιτυχώς, να αναπτύξουν εφαρμογές μέσω έξυπνων τηλεφώνων για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού. Πολλές εξ αυτών αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα στα κινητά της Apple αλλά και σε Android και δεν υιοθετήθηκαν ευρέως. Συνήθως δε χρησιμοποιούσαν GPS για να ανιχνεύσουν την τοποθεσία του κάθε χρήστη, κάτι που η Apple και η Google παραλείπουν από το νέο εργαλείο, καθώς τίθενται ζητήματα απορρήτου και ακρίβειας.

Ενδιαφέρον από πολλές χώρες και πολιτείες

Ήδη, δημόσιοι οργανισμοί υγείας χωρών, όπως η Γερμανία, και πολιτειών, όπως η Αλαμπάμα, η Νότια Καρολίνα, περιμένουν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο. Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις θεωρούν ότι οι περιορισμοί απορρήτου θα αποτελούν εμπόδιο, καθώς οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία δεν θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.

Από την πλευρά τους, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν στόχο να υποκαταστήσουν την ιχνηλάτηση, που παίζει κομβικό ρόλο στη δημόσια υγεία και γίνεται από εκπαιδευμένους εργαζόμενους. Ωστόσο, το σύστημα «αυτόματης ειδοποίησης έκθεσης» θα μπορέσει να συμβάλλει στη διαδικασία και να επιβραδύνει την εξάπλωση της Covid-19 από φορείς του ιού που αλληλεπιδρούν με αγνώστους και δεν έχουν ακόμη δείξει συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί.

Πώς θα προστατεύεται η ιδιωτικότητα των χρηστών

Η ταυτότητα των χρηστών των εφαρμογών θα προστατεύεται μέσω κρυπτογράφησης και λογισμικό που θα αλλάζει συχνά. Το λογισμικό θα είναι διαθέσιμο στα περισσότερα μοντέλα Android και iPhone που έχουν κυκλοφορήσει από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα.

Οι εταιρείες σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι το κλειδί της επιτυχίας θα είναι η θερμή υποδοχή του εργαλείου από τους χρήστες. «Πιστεύουμε ότι η ισχυρή προστασία απορρήτου είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές» τονίζουν.

Μάλιστα σημειώνουν ότι η νέα τεχνολογία, προϊόν σπάνιας συνεργασίας μεταξύ δύο ανταγωνιστικών τεχνολογικών γιγάντων, επιλύει μερικές από τις κύριες τεχνικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι κυβερνήσεις επιχειρώντας να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές, με βάση το Bluetooth. Το εργαλείο θα διευκολύνει τα iPhone και τα Android να εντοπίζουν το ένα το άλλο, να συνδέονται πέραν των εθνικών και περιφερειακών συνόρων. Παράλληλα, θα διορθώνει ορισμένα από τα προβλήματα που προκάλεσαν οι εφαρμογές που ήδη κυκλοφορούν, κυρίως όσον αφορά στην ταχύτατη εξάντληση της μπαταρίας του κινητού.

Πηγή: protothema.gr

Παλαιότερα άρθρα: