Άρειος Πάγος: Αποφασίστηκε η έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Την έκδοση του Mr Bitcoin- Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ αποφάσισε σήμερα, ο Άρειος Πάγος.

Απέρριψε το ανώτατο δικαστήριο το αίτημα του Αλεξάντερ Βίνικ για μη έκδοση του στις ΗΠΑ με τον 38 χρόνο να κρέμεται τώρα από την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο για το εάν και που θα εκδοθεί ο Ρώσος υπήκοος.
Ο υπουργός σύμφωνα με τον νόμο που έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την έκδοση του «Mr Bitcoin». Σύμφωνα με τον συνήγορο του Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί επίσης να αποφασίσει και για το εάν ο Βίνικ θα εκδοθεί στη Ρωσία οι αρχές της οποίας επίσης τον ζητούν για το αδίκημα της απάτης.
Οι ΗΠΑ ζητούν τον 38χρονο για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες  ύψους 4 δις δολαρίων – εσόδων  μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης είχε δώσει το πράσινο φως σε σχετικό αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα οι συνήγοροι του να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, έτσι ώστε ο Ρώσος να μη βρεθεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ο  Βίνικ ενώπιον του Αρείου Πάγου αρνήθηκε την κατηγορία που τον βαρύνει υποστηρίζοντας ότι δεν  ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας, αλλά τεχνικός. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη συσχετίζει ωστόσο με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Παλαιότερα άρθρα: