Άρον Άρον Μνημόνευσον

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

“Βαρύς” προβλέπεται να είναι είναι ο λογαριασμός των φόρων του 2015 που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά, καθώς σε αυτούς προστίθενται και αυτοί του νέου Μνημονίου.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μέσα στον Οκτώβριο η εφορία προσδοκά να μπουν στα δημόσια ταμεία επιπλέον 2,5-3 δισ. ευρώ συνολικά.

“ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ”

Η φθινοπωρινή ισημερία ξεκινά από σήμερα στα νησιά του Αιγαίου αφού με βάση την κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αυξάνονται κατά 50% οι συντελεστές Φ.Π.Α. που ίσχυαν επί σχεδόν 30 χρόνια στα νησιά του Αιγαίου. Ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσουν οι εκδηλώσεις δυσαρέσκειας και οργής απέναντι σε εκείνους τους πολιτευτές που με προεκλογικά ψέματα κατάφεραν να υφαρπάξουν την ψήφο των νησιωτών. Νομίζω πως έπειτα από την σθεναρή αντίθεση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων σε τέτοιους είδους μέτρα, ή τωρινή κυβέρνηση έπεσε αμαχητί και παρέδωσε σημαντικά έσοδα του τουρισμού μας, τα οποία από ότι φαίνεται θα χαθούν μέσα στην επόμενη χρόνια.

“ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ”

Πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να πληρώσουν περί τα 1,8 δισ. ευρώ για τη δόση του φόρου εισοδήματος. Σε αυτό δεν υπολογίζονται καν τα πρόσθετα εκκαθαριστικά που θα λάβουν μέχρι τις 16 Οκτωβρίου όσοι θα πληρώσουν τη νέα εκκαθάριση με την επιπλέον έκτακτη εισφορά από αυτή που ανέγραφαν τα αρχικά εκκαθαριστικά, την επιπλέον προκαταβολή φόρου (για το 2016) σε αγρότες κλπ ή τον επιπλέον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν οχήματα μεγάλου κυβισμού ή πισίνα.
Μέσα στις επόμενες 15 μέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει η επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. 150 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι οδηγοί δεν πέρασαν τα ΙΧ ή τις μοτοσυκλέτες τους από ΚΤΕΟ. Παρότι χθες βράδυ η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση έως 20 Οκτωβρίου για εκπρόθεσμο έλεγχο χωρίς τα βαριά πρόστιμα (που φτάνουν τα 400 ευρώ αν το όχημα εντοπιστεί να κινείται) δεν θα υπάρξει άλλη παράταση γιατί η επιβολή των προστίμων αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα, οι συνολικά 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ακόμη, τα οποία αντιστοιχούν στην πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου.
Σε σχέση με πέρυσι, η μόνη ελάφρυνση που θα υπάρξει, αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, είναι η έκπτωση 20% για τα ξενοίκιαστα, έκπτωση 50% για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα ή απαλλαγή για τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια.
Μέσα στον Οκτώβριο όμως έρχονται και όλα τα άλλα νέα μέτρα με τα οποία θα «αμπαλάρονται» οι υποδόσεις των 3 δισ. από τους δανειστές. Μεταξύ αυτών προβλέπονται:
– νέο σύστημα κατασχέσεων για οφειλέτες του δημοσίου,
– κατάργηση των 100 δόσεων,
– αυξήσεις στα επιτόκια χρεών στην εφορία,
– νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος για το 2016, με νέες κλίμακες, συντελεστές έως 50%, αφορολόγητο 9.000 – 12.000 ευρώ (και φόρο από το πρώτο ευρώ για όποιον το ξεπερνά), μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς και κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου.
– λιγότερες δόσεις για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα,
– δημιουργία της νέας υπερ-εφορίας, με μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ.

Μέσα από όλη αυτήν την φόρο καταιγίδα μέτρων , καλείται ή κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξει ότι σκέφτεται να υλοποιήσει σοβαρά τις δεσμεύσεις που έχει εξαγγείλει και όχι να προσπαθήσει να κρυφτεί πάλι πίσω από την “αναλγησία” των “κακών” δανειστών.Τα περιθώρια στένεψαν, καλώς ή κακώς θα πρέπει σε αυτήν την χώρα να γίνουν τομές με απώτερο σκοπό την ριζική αναμόρφωση του κράτους σε συνδυασμό με την κοινωνικό-οικονομική εξέλιξη της κοινωνίας. Δεν χωράει άλλη επιβράδυνση , σε αυτόν τον τόπο, πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια μας ψηλά και να δουλέψουμε γρήγορα και ασταμάτητα προκειμένου ή χώρα μας να γίνει πάλι μια από τις πιο οικονομικά ανθηρές οικονομίες του πλανήτη και να αντιμετωπίσει με επιτυχία το οικονομικό, πολιτισμικό, κοινωνικό τέλμα που έχει εισέλθει.

“Άρον Άρον Μνημόνευσον”

Παλαιότερα άρθρα: