Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Σκοπιανό

TSIPRAS-ZAEF
Διαβάστε επίσης

Γύρω στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ. Από εκεί και πέρα οι εξελίξεις περνούν στα ελληνικά χέρια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή για κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών σχετικά άμεσα (τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου), υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εξασφαλίσει και την υπερψήφισή της και την απόρριψη πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά της ΝΔ.

Αυτό σημαίνει πως θα έχει εξασφαλίσει 151 «ναι» για την κύρωση και 150 «όχι» για την πρόταση δυσπιστίας. Διαφορετικά, θα καθυστερήσει την κύρωση μέχρι τον Μάρτιο και θα τη συνδυάσει με την προκήρυξη εθνικών εκλογών τον Μάιο.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία πως θα εξαντλήσει την τετραετία, πως θα στήσει εθνικές κάλπες τον Οκτώβριο. Ακόμα και εάν είναι ειλικρινής, η Συμφωνία των Πρεσπών και ο συσχετισμός θα διαμορφωθεί στη Βουλή θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πότε και το πως. Αυτή είναι που ουσιαστικά αποτελεί τον βασικό διαμορφωτή του κοινοβουλευτικού συσχετισμού δυνάμεων και κατ’ επέκταση των πολιτικών εξελίξεων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν έχει πρόθεση να κάνει εύκολη την ζωή του Αλέξη Τσίπρα. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ανέφερε πως το 2019 είναι «έτος ενσωμάτωσης» για την πΓΔΜ. Η «Μακεδονία», είπε, είναι ένα βήμα πριν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό το βήμα είναι συγκεκριμένο, απαράβατο και δεν είναι άλλο από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δεν πρέπει να ξεχνάει, άλλωστε κανείς ότι σε λίγες μόλις ημέρες, στις 9 Ιανουαρίου, ξεκινά η συζήτηση πάνω στο τελικό κείμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή των Σκοπίων, ενώ η τελική ψηφοφορία αναμένεται να γίνει στις 15 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε ο Ζόραν Ζάεφ έχει στραμμένο το βλέμμα του στο δικό του πολιτικό ακροατήριο. Γι’ αυτό και χρησιμοποιεί τη ρητορική που τον εξυπηρετεί, ακόμα κι αν αυτό προβληματίζει τους Δυτικούς και προκαλεί εμπόδιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός προσφέρει μέχρι και αμνηστία όσων συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια του Απριλίου του 2017 μέσα στη Βουλή της ΠΓΔΜ για να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνουν μέχρι το τέλος στο πλευρό του οι βουλευτές του VMRO που τον στήριξαν στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Παλαιότερα άρθρα:

2 απαντήσεις στο “Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Σκοπιανό”

  1. 417824 956870Quite man or woman speeches need to have to seat giving observe into couples. Brand new sound system just before unnecessary individuals really should always be mindful of normally senior general rule from public speaking, which is to be the mini. finest man speaches 328417

Σχολιάστε