Αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στην Αλβανία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Οι χώρες με τις οποίες η Αλβανία είχε την υψηλότερη αύξηση των εισαγωγών, τον Ιούλιο 2016 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2015, ήταν η Ελλάδα (+18,3%), η Κίνα (+10,4%) και η Γερμανία (+1,1%), σύμφωνα με το δελτίο για την επισκόπηση οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών ειδήσεων για την Αλβανία της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα – γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

Στο μεταξύ, οι χώρες με τις οποίες είχε μείωση των εισαγωγών ήταν Σερβία (-24,5%), Τουρκία (-17,1%) και Ιταλία (-6,9%). Το εμπόριο με τις χώρες της ΕΕ είναι το 70,5% του συνολικού εμπορίου.

Τον ίδιο μήνα, οι χώρες με τις οποίες η Αλβανία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2015 είναι οι εξής: Κίνα (+36,6%), Ελλάδα (+23,9%)και Ιταλία (+1,9%. Ενώ, χώρες, με τις οποίες είχε μείωση των εξαγωγών ήταν Κόσσοβο (-20,3%), Μάλτα (-11,3%) και Γερμανία (-5,3%).

Γενικότερα, εφέτος τον Ιούλιο, οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ κατέλαβαν το 80,7% του συνόλου των εξαγωγών και οι εισαγωγές από χώρες της ΕΕ κατέλαβαν το 65,9% του συνόλου των εισαγωγών. Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι ήταν η Ιταλία (37,8%), η Ελλάδα (7,3%),η Κίνα (6,5%) και η Γερμανία(6,1%).

Σημειώνεται ότι η ετήσια μείωση των εισαγωγών, κατά -5%, επηρεάστηκε από τις ομάδες: «Δομικά υλικά και μέταλλα» (-4,8%), «Ορυκτά, καύσιμα και ηλεκτρισμός» (-2,9%) και «Δέρματα και προϊόντα αυτών» (-0,03%).

Θετικά επέδρασαν οι ομάδες «κλωστοϋφαντουργικά και υποδήματα» (+1,0%), «μηχανήματα και ανταλλακτικά εξοπλισμού» (+7,5%) και «τρόφιμα, ποτά και καπνός» (+0,7%).

Η ετήσια μείωση των εξαγωγών, κατά -0,6%, επηρεάστηκε από τις παρακάτω ομάδες προϊόντων: «ορυκτά, καύσιμα και ηλεκτρισμός» (-5,8%), «δομικά υλικά και μέταλλα» (-0,9%) και «ξύλινες κατασκευές και είδη χάρτου» (-0,6%). Θετικά επέδρασαν οι ομάδες «κλωστοϋφαντουργικά και υποδήματα» (+6,1%), «μηχανήματα και ανταλλακτικά εξοπλισμού» (+0,5%) και «χημικά και πλαστικά προϊόντα» (+0,2%).

Τέλος, οι εξαγωγές προς την Αλβανία αυξήθηκαν, στοιχείο που είναι θετικό για τις εταιρείες που έχουν ως κύριο στοιχείο τους τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Παρόλα αυτά, οι τομείς που σημείωσαν αύξηση στην Αλβανία είναι οι τομείς που πλήττονται στην Ελλάδα με αποτέλεσμα σταδιακά να οδηγούνται στο εξωτερικό εμπόριο.

Παλαιότερα άρθρα: