Αυξημένες οι ανθρώπινες απώλειες στο πεδίο του Αφγανιστάν κατά το πρώτο μισό του 2015

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ένοπλες συγκρούσεις ήταν η κύρια αιτία της απώλειας των σχεδόν 5.000 αμάχων στο Αφγανιστάν σύμφωνα με καταγραφές για το πρώτο εξάμηνο του 2015, όπως δήλωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, την Τετάρτη, καθώς οι διαμάχες συνεχίζουν να εντείνονται μετά από την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων το περασμένο έτος.

Ο σχετικός αριθμός παρουσιάστηκε ένα τοις εκατό υψηλότερος από τα αντίστοιχα στοιχεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Σε μια ανησυχητική τάση, περισσότεροι άμαχοι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις από ό, τι οι Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, όπως δημοσίευσε ο ΟΗΕ, αν και οι αντάρτες παρέμειναν οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για την πλειοψηφία των θυμάτων συνολικά.

Εκρηκτικοί μηχανισμοί, όπως όλμοι, ρουκέτες και χειροβομβίδες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων προκάλεσαν τους περισσότερους τραυματισμούς και θανάτους κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων, συμπλήρωσε ο ΟΗΕ.

Το σύνολο των 1.577 απωλειών που προκλήθηκαν από τις χερσαίες μάχες αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών απωλειών που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των έξι μηνών από το τέλος της αποστολής του ΝΑΤΟ το 2014, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία δραστηριότητας στο Αφγανιστάν.

«Αυτή η καταστροφή και τα χτυπήματα απέναντι στους Αφγανούς πρέπει να αντιμετωπιστούν από μια νέα δέσμευση, από όλα τα μέρη της σύγκρουσης, για την προστασία των αμάχων», είπε η διευθύντρια της μονάδας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν, Ντανιέλ Μπελ.

Η ένοπλη ισλαμική ομάδα των Ταλιμπάν εκδιώχθηκε από την εξουσία από τον συνασπισμό στον οποίο ηγήθηκαν οι ΗΠΑ το 2001, αλλά κατάφερε να ανασυνταχθεί και να συγκρουστεί με τις αφγανικές δυνάμεις με περιορισμένη εξωτερική υποστήριξη. Η περσινή χρονιά ήταν η πιο βίαιη από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων από τα Ηνωμένα Έθνη το 2009.

Περίπου 12.000 στρατεύματα του ΝΑΤΟ παραμένουν στο Αφγανιστάν για την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων και μόνο μια μικρή αμερικανική δύναμη εξακολουθεί να μάχεται, ως μέρος μιας ξεχωριστής αποστολής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι Ταλιμπάν παραμένουν υπεύθυνοι για περίπου το 70% των θανάτων και τραυματισμών αμάχων κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2015, όπως δήλωσε ο ΟΗΕ, κυρίως μέσω της συνεχιζόμενης χρήσης των επιθέσεων αυτοκτονίας και των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Εντούτοις, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από διαφορετικού τύπου βόμβες μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2012. Ωστόσο, η χρήση εκρηκτικών μηχανισμών παρέμεινε η δεύτερη κύρια αιτία των απωλειών των αμάχων, σύμφωνα με την αναφορά των Ηνωμένων Εθνών.

Η αυξημένη ικανότητα των αφγανικών δυνάμεων να ανιχνεύουν και να εξουδετερώνουν τις βόμβες μπορεί επίσης να έχει βοηθήσει στον περιορισμό του αριθμού των θυμάτων, με πάνω από 5.000 συσκευές να έχουν εκκαθαριστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι οι στοχευμένες δολοφονίες ήταν η κύρια αιτία θανάτου των αμάχων, καθώς αντι-κυβερνητικά στοιχεία απειλούν τα μέλη του δικαστικού σώματος, τους θρησκευτικούς ηγέτες και άλλα δημόσια πρόσωπα τα οποία αντιλαμβάνονται ως υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Πηγή

Reuters

Παλαιότερα άρθρα: