Αύξηση 50% στα σπίτια της Αθήνας που νοικιάζονται στο Airbnb

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι ενοικιάσεις των διαθέσιμων καταλυμάτων έχουν φτάσει τις 5.127, ενώ πριν από πέντε μήνες άγγιζαν τα 2.500.

Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή στο κέντρο της Αθήνας και στις περιοχές γύρω από αυτό, καθώς επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται κοντά σε σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα στην Πλάκα, 83 τ.μ., αγγίζει τα 2.100 ευρώ μηνιαίως, ποσό πολλαπλάσιο σε σχέση με εκείνο που θα εξασφάλιζε ο ιδιοκτήτης εάν επέλεγε μια συμβατική μίσθωση μακράς διαρκείας.

Για το λόγο αυτό, σε ορισμένα σημεία του κέντρου της Αθήνας, καθίσταται είναι σχεδόν αδύνατο πλέον να μισθωθεί ένα διαμέρισμα με τον κοινό τρόπο. Στη σχετική αύξηση  των μισθώσεων, δε συμπεριλαμβάνονται τα διαμερίσματα στα νότια προάστια, παρόλο που και εκεί η σχετική δραστηριότητα ανθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν με φορολόγηση από 15% έως 45% για το εισόδημα που αποκτούν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επιπλέον τίθενται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ενώ για όσους δεν τηρούν τις σχετικές διατάξεις προβλέπονται «καμπάνες» 5.000 ευρώ.

Με βάση το νέο πλαίσιο για τη φορολόγηση της οικονομίας διαμοιρασμού, το κράτος προβλέπει έσοδα 49 εκατομμυρίων το έτος.

Παλαιότερα άρθρα: