Αύξηση της επισκεψιμότητας Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Περισσότερους Ρώσους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα υποδεχτεί μέχρι τη λήξη της φετινής σεζόν η Χαλκιδική, ενώ και στην Πιερία η ρωσική γλώσσα εκτιμάται ότι θα ακούγεται συχνότερα στις δημοφιλείς ακτές της Κατερίνης και του Πλαταμώνα, τουλάχιστον έως το τέλος του καλοκαιριού, με τις αφίξεις να ανακάμπτουν ελαφρώς έπειτα από μια διετία κάθετης πτώσης.

Τις εκτιμήσεις αυτές διατυπώνουν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών ενώσεων των δύο περιοχών, σύμφωνα με τους οποίους οι Ρώσοι ταξιδιώτες εξακολουθούν να προτιμούν τα ξενοδοχεία με περισσότερα “αστέρια” (επωφελούμενοι και από τις χαμηλές τιμές που πετυχαίνουν μέσω early booking – προκρατήσεων), ενώ σπανίως διανυκτερεύουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη -έστω ελαφρά- του εισερχόμενου τουρισμού από Ρωσία προς τα γνωστά βορειοελλαδικά θέρετρα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία τα στοιχεία από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας (Rosstat) αποτυπώνουν θετική εικόνα για τον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα μας: ενδεικτικό είναι ότι το 2016, μια χρονιά κατά την οποία λιγότεροι Ρώσοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό (με τον αριθμό τους να σημειώνει πτώση περίπου 8%), η Ελλάδα όχι απλά δεν επηρεάστηκε δυσμενώς, αλλά “είδε” και σημαντικά περισσότερες αφίξεις (+23,4%), καταλαμβάνοντας μάλιστα βελτιωμένη θέση μεταξύ των αγαπημένων προορισμών των Ρώσων τουριστών (τη 13η έναντι της 16ης το 2015, με μερίδιο 2,5% επί του συνόλου των Ρώσων που ταξίδεψαν εκτός συνόρων).

Χαλκιδική: Αναμένονται περίπου 70.000 αφίξεις, από τις οποίες θα επωφεληθούν κυρίως ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων

“Στη Χαλκιδική εκτιμούμε ότι θα έχουμε φέτος μικρή αύξηση αφίξεων, της τάξης του 10% σε σχέση με το 2016, από τη ρωσική αγορά, δηλαδή αναμένουμε να δούμε περίπου 70.000 αφίξεις (σ.σ. αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου “Μακεδονία”). Παρατηρούμε παράλληλα ότι οι Ρώσοι τουρίστες επέλεξαν ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, έχοντας φροντίσει να κάνουν προκρατήσεις ήδη από τον χειμώνα (early bookings), μέσω των οποίων εξασφάλισαν χαμηλές τιμές” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού της Χαλκιδικής και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

Πιερία: Ελαφρώς καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι, μετά μια διετία κάθετης πτώσης στις αφίξεις
Στην Πιερία, η σοβαρή υποτίμηση του ρουβλιού, που οδήγησε σε σαρωτική απώλεια της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων στο εξωτερικό, αποτυπώθηκε σε κάθετη πτώση των αφίξεων από το 2015. ‘Οπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της ‘Ενωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Ευαγγελία Λάμπρου- Ξυπτερά, “τα τελευταία δύο χρόνια ο εισερχόμενος τουρισμός από τη ρωσική αγορά μειώθηκε πάρα πολύ σε σχέση με μια τριετία πριν. Η εκτίμηση που υπάρχει για τη φετινή σεζόν, με βάση τις πληροφορίες από τους ξενοδόχους-μέλη της ένωσης, είναι ότι η εικόνα -σε ό,τι αφορά τις αφίξεις- θα είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με πέρυσι”.

Παλαιότερα άρθρα: