Αυστηρά μέτρα ελέγχου… made in USA (ΦΩΤΟ)

Διαβάστε επίσης

Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Μαδρίτη και Βρυξέλλες σχεδιάζουν νέα πρωτόκολλα περιορισμού ελευθεριών…

Με μια σειρά έκτακτων μέτρων, από τη σύλληψη τρομοκρατικών πυρήνων που παρακολουθούνταν αρκετό καιρό έως την υιοθέτηση νέων πρωτοκόλλων για τις παρακολουθήσεις στο Ίντερνετ και τη διάθεση των πληροφοριών για τους επιβάτες αεροπλάνων μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν την απειλή των τζιχαντιστών μετά τις πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ήδη οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και του Βελγίου προετοιμάζουν μέτρα περιορισμού κάποιων ελευθεριών, ανάλογα με εκείνα που υιοθέτησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Χθες έφθασε στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε μια προσπάθεια να διορθώσει το ατόπημα της αμερικανικής κυβέρνησης να μη στείλει εκπρόσωπο στη μεγάλη πορεία των ηγετών από όλο τον κόσμο που έγινε στη γαλλική πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ, μετά τις εφόδους που πραγματοποίησε χθες η βελγική αστυνομία σε σπίτια υπόπτων, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, συνελήφθησαν άλλοι 15 στο Βέλγιο οι οποίοι σχεδίαζαν να σκοτώσουν αστυνομικούς σε δημόσιους χώρους.

Ένα από τα πρώτα μέτρα είναι η κοινή χρήση στοιχείων για τα αεροπορικά ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωστής ως PNR (αρχεία ονομάτων επιβατών) γεγονός που σημαίνει ότι τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ θα αποθηκεύονται επί χρόνια και θα έχουν πρόσβαση σε αυτά οι μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών.

Δείτε τις Αντιτρομοκρατικές Υπηρεσίες της Ευρώπης

EU-ANTITERRORISM-AIRPORTS

Παλαιότερα άρθρα: