Αύξηση των στρατευμάτων στη Συρία προανήγγειλε ο Ομπάμα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

O Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία με επιπλέον 250 στρατιώτες, σε μια απότομη αύξηση της αμερικανικής παρουσίας σε συνεργασία με τις τοπικές συριακές δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων.

Η αποστολή αυτού του στρατιωτικού τμήματος, η οποία θα αυξήσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία σε περίπου 300, έχει ως στόχο να επιταχύνει την επέκταση των πρόσφατων κερδών κατά του ισλαμικού κράτους και φαίνεται να αντανακλά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ικανότητα των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στο εσωτερικό της Συρίας και του Ιράκ να ανακτήσουν έδαφος από τη σκληροπυρηνική ομάδα των σουνιτών ισλαμιστών .

Ο Ομπάμα θα εξηγήσει την απόφασή του σε ομιλία του στο Ανόβερο, όπου είχε συζητήσεις για την κρίση στη Συρία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή. Παράλληλα, πρόκειται να συναντηθούν και με άλλους σημαντικούς Ευρωπαίους ηγέτες μετά τις παρατηρήσεις του.

Το Ισλαμικό Κράτος, επίσης γνωστό ως ISIS ή ISIL, ελέγχει τις πόλεις της Μοσούλης στο Ιράκ και της Ράκα στη Συρία και αποδεικνύεται μια ισχυρή απειλή και εκτός συνόρων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις μεγάλες επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο και στις Βρυξέλλες το Μάρτιο.

Και ενώ ο Ομπάμα είχε αντισταθεί παλαιότερα στην τοποθέτηση αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία, όπου ο πενταετής εμφύλιος πόλεμος έχει σκοτώσει τουλάχιστον 250.000 ανθρώπους, έστειλε 50 μονάδες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία πέρυσι, στο πλαίσιο μιας αποστολής «αντιτρομοκρατίας» και όχι ως μια προσπάθεια να ανατρέψουν τους συσχετισμούς του πολέμου.

Η απόφασή του να δώσει ώθηση στις δυνάμεις αυτές αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Wall Street Journal την Κυριακή και επιβεβαίωσε μια έκθεση του Reuters από την 1η Απριλίου, ότι η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει μια σημαντική αύξηση των δυνάμεων των ΗΠΑ.

«Ο Πρόεδρος έχει εγκρίνει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αυξηθεί η υποστήριξη για τους εταίρους μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και των τοπικών συριακών δυνάμεων που συμμετέχουν στον αγώνα κατά του ISIL», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή της κυβέρνησης Ομπάμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δεσμευτεί να τερματίσει σταδιακά τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, όταν εξελέγη για πρώτη φορά το 2008. Όμως, στο τελευταίο μέρος της προεδρίας του, έχει αποφασίσει ότι είναι απαραίτητο να διατηρήσει ή να αυξήσει τα υπάρχοντα στρατεύματα για την επίλυση των συγκρούσεων στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Ο Ομπάμα τελειώνει σήμερα ένα εξαήμερο διεθνές ταξίδι που ξεκίνησε στο Ριάντ, όπου είχε συνομιλίες με τους Άραβες μονάρχες του Κόλπου, οι οποίοι ανησυχούν ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή είχε ατονήσει.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: