Αυτοί είναι οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας

Διαβάστε επίσης

H Μάρω Δούκα, o Γιώργος Παπαδάκης, ο Δημήτρη Κανελλόπουλος, και ο Χάρης Βλαβιανός είναι οι μεγάλοι νικητές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2019 – αφορούν σε εκδόσεις του 2018 – τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι παραπάνω λογοτέχνες απέσπασαν το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας και το Κρατικό Βραβείο Ποίησης αντίστοιχα ενώ δεν δόθηκε βραβείο στην κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής.]

Να σημειώσουμε πως είναι η τρίτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που απονέμονται τα αντίστοιχα βραβεία γεγονός μαρτυρά την επιθυμία αλλά και την εντατική εργασία της Επιτροπής να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να επανέλθει ο σημαντικό θεσμός στην κανονική, ετήσια μορφή του.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2019 (για τις εκδόσεις 2018)

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το έτος 2019 απονέμεται στη Μάρω Δούκα για τη συνολική της προσφορά στα Γράμματα.

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2019 για τις εκδόσεις του 2018 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Παπαδάκη για το έργο του Ο ταχυδρόμος, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας 2019 για τις εκδόσεις του 2018 απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στον Δημήτρη Κανελλόπουλο για το έργο του Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες, εκδόσεις Κίχλη, και στη Δήμητρα Κολλιάκου για το έργο της Αλφαβητάρι εντόμων, εκδόσεις Πατάκη.

Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2019 για τις εκδόσεις του 2018 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Χάρη Βλαβιανό για το έργο του Αυτοπροσωπογραφία του λευκού, εκδόσεις Πατάκη.

Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής 2019 για τις εκδόσεις του 2018 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου για το έργο του Η κίνηση του εκκρεμούς. Άτομο και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία:1974-2017, εκδόσεις Πόλις.

Το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας – Bιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2019 για τις εκδόσεις του 2018 απονέμεται κατά πλειοψηφία στους Μαρία Καραγιάννη και Μ.Ζ. Κοπιδάκη για το έργο τους Ελευθέριος Βενιζέλος και Μαρία Ελευθερίου: Η αλληλογραφία (1889-1890), εκδόσεις Καστανιώτη.

Το Ειδικό Βραβείο 2019 για βιβλίο εκδόσεως 2018 που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Νίκο Χρυσό για το έργο του Καινούργια μέρα, εκδόσεις Καστανιώτη.

Ως προς το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2019 για τις εκδόσεις 2018, η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην απονεμηθεί.

Η Επιτροπή αποφάσισε ομοφώνως την απονομή τιμητικής διάκρισης στα περιοδικά Νησίδες και Συριανά Γράμματα.

Παλαιότερα άρθρα: