Αυτοψία Μενδώνη στις Μυκήνες: Η λιγότερη δυνατή, η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο

Διαβάστε επίσης

H ζημιά που προκλήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών από τη φωτιά ήταν «η λιγότερη δυνατή», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη (Κ) πραγματοποιεί αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών για εκτίμηση ζημιών από τη χθεσινή φωτιά, Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020. Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη πραγματοποιείται από το πρωί, σήμερα Δευτέρα 31 Αυγούστου, σύσκεψη και αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Στην σύσκεψη μετέχουν επίσης ο Γ. Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστις Παπαδημητρίου, ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αργολίδας και στελέχη της ΕΦΑ Αργολίδας για την εκτίμηση των ζημιών από την χθεσινή πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Μετά την σύσκεψη θα γίνουν ανακοινώσεις για την εκτίμηση της κατάστασης.

Η κ. Μενδώνη έκανε αυτοψία στον χώρο το πρωί της Δευτέρας, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και τέθηκε υπό έλεγχο λίγο πριν από τις 9 το βράδυ. «Η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο η οποία επήλθε από την πυρκαγιά ήταν η λιγότερη δυνατή και για αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε καταρχήν το προσωπικό της πυροσβεστικής και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση «δούλεψε» η πρόληψη, είπε η κ. Μενδώνη. «Το γεγονός ότι ο χώρος ήταν απολύτως αποψιλωμένος και δεν υπήρχαν καθόλου ξερά χόρτα, επομένως δεν υπήρχε ύλη για να καεί ήταν το σωτήριο για τα μνημεία, διότι δεν δημιουργήθηκαν θερμικά φορτία που θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικους λίθους των μνημείων», εξήγησε η υπουργός.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι ήταν γρήγορη η αντίδραση της πυροσβεστικής, προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή. Ακόμη, επεσήμανε ότι έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις γρήγορα, προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση τα εναέρια μέσα.

Τέλος, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι στον αρχαιολογικό χώρο υπήρχε σχέδιο για την πυρόσβεση, με την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, με αποτέλεσμα να γνωρίζει από την αρχή ο κάθε εργαζόμενος πώς πρέπει να αντιδράσει.

Σε ερώτηση για το πότε θα είναι επισκέψιμος ξανά ο χώρος, η κ. Μενδώνη απάντησε: «Θα ανοίξει γρήγορα και το μουσείο- που είναι κλειστό για προληπτικούς λόγους- και ο αρχαιολογικός χώρος. Το πολύ πολύ που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα». EUROKINISSI Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού Την Κυριακή, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση για τη φωτιά στις Μυκήνες, αναφέροντας ότι αυτή εκδηλώθηκε στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου και στη συνέχεια επεκτάθηκε κατευθυνόμενη προς τη χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, η φωτιά «δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου».

«Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών», ανέφερε ακόμη το υπουργείο Πολιτισμού. «Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη», ανέφερε ακόμη η σχετική ανακοίνωση.

Παλαιότερα άρθρα: