Αζερμπαϊτζάν – Αρμενία: Σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος – Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Διαβάστε επίσης

Μερική επιστράτευση κήρυξε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν, μία ημέρα μετά με τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας, λόγω της αποσχιθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, υπέγραψε διάταγμα για μερική επιστράτευση κατά τη δεύτερη μέρα των συγκρούσεων.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη κηρύξει στρατιωτικό νόμο, ενώ στην Αρμενία έχει ανακοινωθεί γενική επιστράτευση από χθες. Παράλληλα, το Αζερμπαϊτζάν έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ένα μέρος της χώρας, κυρίως στην πρωτεύουσα Μπακού.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ του στρατού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που υποστηρίζεται από την Αρμενία, και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με σημερινούς απολογισμούς, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται, προκαλώντας ανησυχία για έναν ανοικτό πόλεμο μεταξύ του Μπακού και του Ερεβάν.

Όλες οι περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις -Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιράν, ΕΕ- με εξαίρεση την Τουρκία, σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών. Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε τον θάνατο 32 στρατιωτικών από χθες το πρωί, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στην αποσχισθείσα περιοχή, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι ο στρατός του ανέκτησε τις θέσεις που είχε χάσει χθες, όμως το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την κατάκτηση νέων περιοχών.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν «πλήττουν τις θέσεις του εχθρού με ρουκέτες, με το πυροβολικό και την αεροπορία (…) και κατέκτησαν πολλές στρατηγικής σημασίας θέσεις γύρω από το χωριό Τάλιχ» επισήμανε το υπουργείο Άμυνας της χώρας αυτής του Καυκάσου, που έχει αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χάρη στα έσοδά της από το πετρέλαιο. «Ο εχθρός υποχωρεί» τόνισε.

Κατηγόρησε μάλιστα τον στρατό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ότι βομβάρδισε περιοχές αμάχων στο αζέρικο χωριό Τάρταρ.

Οι συγκρούσεις, οι πιο αιματηρές από το 2016, προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία, με τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ -τις τρεις χώρες που μεσολαβούν για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ομάδα του Μινσκ- να ζητούν κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι στηρίζει το Μπακού, ενώ το Ερεβάν και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησαν την Άγκυρα για στρατιωτική και πολιτική παρέμβαση, καταγγέλλοντας ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή μισθοφόροι και εξοπλισμός από την Τουρκία.

Η Μόσχα, που έχει φιλικές σχέσεις και με τις δύο χώρες, ζήτησε χθες τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών. Σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε την ελπίδα η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ένας ανοιχτός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών προκαλεί ανησυχία για σοβαρή αποσταθεροποίηση της περιοχής, κυρίως αν η Τουρκία και η Ρωσία,, που έχουν διαφορετικά συμφέροντα στον νότιο Καύκασο, παρέμβουν στη σύγκρουση.

Παλαιότερα άρθρα: