Βαρουφάκης: Έχουμε αρκετά αποθέματα ακόμη και για οικονομική πολιορκία

βαρουφακης υπερ μακρον
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

«Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει αρκετά αποθέματα καυσίμων και φαρμακευτικών προμηθειών προκειμένου να αντεπεξέλθει σε μία μακρά πολιορκία, ενώ έχει προβλέψει επίσης έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των ζωτικών εισαγωγών τροφίμων» αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph στο οποίο έκανε δηλώσεις ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός εμφανίστηκε έτοιμος για ενδεχόμενη οικονομική πολιορκία εξηγώντας ότι τα αποθέματα καυσίμων και φαρμάκων επαρκούν για έξι μήνες και τέσσερεις αντίστοιχα. Υπάρχει μία «αίθουσα πολέμου» κοντά στο γραφείο του υπουργού στο οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο εργάζονται νυχθημερόν πενταμελής επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, των ενώσεων εμπόρων και των ιδιωτικών τραπεζών.

Σιτηρά, κρέας, γαλακτοκομικά και άλλα αγαθά πρέπει να μπορούν να εισάγονται ελεύθερα στη χώρα, ώστε να αποτραπεί μία πιθανή καταστροφή, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής σεζόν, επισημαίνεται στο δημοσίευμα και εξηγείται ότι τα τρόφιμα έχουν απαλλαγεί από το πάγωμα εισαγωγών μετά την επιβολή capital control το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Κάποιες εταιρείες έχουν προβεί σε συνεννοήσεις με σουπερμάρκετ για την αποδοχή κουπονιών ή ιδιωτικών «χρημάτων» αντί πληρωμής από την επόμενη εβδομάδα, που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από εργαζομένους για την αγορά αγαθών.», αναφέρεται.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε την πεποίθησή του ότι μετά από ένα ΟΧΙ, οι δανειστές θα επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιμένει στο αδιέξοδο επειδή θα δικά τους λεφτά θα χαθούν», εξήγησε ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι «ανεπίσημα, δεχόμαστε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις». Σχετικά με την επανέναρξη συνομιλιών είχε άλλωστε και ο Γιούνκερ πει ότι θα συμβούν είτε με ΝΑΙ είτε με ΟΧΙ, εξηγώντας ότι τα πράγματα μετά από ένα ΝΑΙ θα είναι πολύ ευκολότερα.

Πάντως δημιουργεί αίσθηση η δήλωση του υπουργού ότι ανεπίσημα δέχεται ενδιαφέρουσες προτάσεις, δεδομένου του σχεδίου του να πιέσει τους δανειστές με τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Αν αυτό αληθεύει σημαίνει ότι, παρά την πολεμική που αναπτύσσεται μέσα από δηλώσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων και φόβου, η κίνηση του δημοψηφίσματος όντως δουλεύει. Από την άλλη δεν είναι απίθανο η δήλωση του υπουργού να στοχεύει στη δημιουργία θετικού κλίματος εντός και εκτός έως ότου έχει στα χέρια του την λαϊκή ετυμηγορία.

Παλαιότερα άρθρα: