Βαρουφάκης για Τσίπρα: «Του εύχομαι τα καλύτερα αλλά δεν μπορώ να τον στηρίξω»

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ξεκαθάρισε ότι σε αυτές τις εκλογές δεν θα στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν μπορεί να αντικρίσει στα μάτια τους ψηφοφόρους του και να τους ζητήσει να στηρίξουν μία αποτυχημένη πολιτική. «Δεν στηρίζω τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές. Δεν μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τους ψηφοφόρους μου και να τους πω να στηρίξουν μία αποτυχημένη πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Του εύχομαι τα καλύτερα και εξακολουθώ να τον θεωρώ φίλο μου».
«Ελπίζω ότι η φιλία μας θα διατηρηθεί παρά τις πολιτικές διαφωνίες. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα έχουμε αποτύχει σε ανθρώπινο επίπεδο», απάντησε σε ερώτημα αν οι διαφωνίες έχουν επηρεάσει την προσωπική τους σχέση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε της θέσης ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να βγάλει τη χώρα από το ευρώ. «Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Μπορούσαμε όμως να καταρτίσουμε ένα σχέδιο που θα έδινε μέσα στο ευρώ μία περίοδο ‘ανάσας’ ρευστότητας στην οικονομία όταν θα αποφάσιζαν οι Ευρωπαίοι να μας κλείσουν τις τράπεζες. Και αυτό κάναμε».

Ωστόσο ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έπρεπε να εξεταστεί ακόμα και το χειρότερο σενάριο της εξόδου στην περίπτωση που «έρχονταν τα χειρότερα». «Όπως ο υπ. Άμυνας καταρτίζει μελέτες και σχέδια αποτροπής μίας εισβολής, έτσι και εμείς έπρεπε να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Όχι όμως ότι ευχόμασταν ή θέλαμε να έλθουν τα χειρότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ αρνείται τη δυνατότητα της κυβέρνησης να πάει στην δραχμή, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η άλλη πλευρά κράτησε στάση πολεμική και δεν ήθελε βιώσιμη συμφωνία. «Η άλλη πλευρά δεν ήθελε μία βιώσιμη λύση. Ήθελε να μας στερήσει κάθε ρευστότητα και προσπαθήσαμε να κάνουμε σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας μας για να μείνουμε στο ευρώ, οχι για να φύγουμε. Με αυτό το σχέδιο όταν έκλεισαν οι τράπεζες, θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε για ένα λογικό διάστημα ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.» δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Παλαιότερα άρθρα: