Βαρουφάκης: Κανονικά η δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Μετά τις δηλώσεις Βούτση και τις πιο καθησυχαστικές του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ήρθε εκείνη του Βαρουφάκη για να επιβεβαιώσει τον δεύτερο ότι η δόση της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα καταβληθεί κανονικά στις 5 Ιουνίου, καθώς όπως εξήγησε θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας. Αυτό βέβαια για το οποίο δεν υπάρχει κάποια θετική απάντηση είναι για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία. Τουλάχιστον όμως είναι θετικό ότι από τον Γιούνκερ μέχρι το Βαρουφάκη, όλοι συμφωνούν ότι θα έχουμε αποτελέσματα μέχρι τον Ιούνιο, χωρίς προς το παρόν ο Σόιμπλε να έχει κάνει κάποια αντίθετη δήλωση.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης τα μέτρα που συζητούνται αναφορικά με τις καταθέσεις που δεν έχουν φορολογηθεί. Κίνητρο δίνεται για καταθέσεις του εξωτερικού να νομιμοποιηθούν χωρίς να προβλέπεται υποχρέωση επαναπατρισμού τους, με φορολόγηση 15%. Αντίστοιχα για τις καταθέσεις εσωτερικού θα ισχύουν τα ίδια με καταβολή φόρου όμως 30%. Όσοι νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους θα απαλλάσσονται από διώξεις για λόγους φοροδιαφυγής όχι όμως και για ποινικές διώξεις για ξέπλυμα χρήματος.

Σχετικά με τη φορολόγηση των ΙΧ, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν οι απαλλαγές από τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Μέρος της ίδιας συζήτησης θα αποτελέσει και το ζήτημα της φορολόγησης καυσίμων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: