Βαρουφάκης: Τα χρήματα που είχαμε για σίγουρα είναι τα πιο δύσκολα να πάρουμε

βαρουφακης υπερ μακρον
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Το μόνο μέρος των χρημάτων που η Ελλάδα διεκδικεί και δεν είχε ως τωρα γίνει αντικείμενο διαμάχης, ήταν το 1,9 δις ευρώ, κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης όμως απάντησε σε σχετική ερώτηση της βουλευτής της ΝΔ Άννας Ασημακοπούλου, ότι “Tο 1,9 δισ. νομίζαμε ότι θα ήταν το πιο εύκολο μέρος της δόσης για να το πάρουμε. Είναι το πιο δύσκολο” εξηγώντας οτι τα χρήματα αυτά έχουν αποδοθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στους εθνικούς προϋπολογισμούς και “θεωρούν πως αν μας τα δώσουν θα είναι νέο δάνειο”.

Η ερώτηση αφορούσε επίσης πώς η Ελλάδα μπορεί να μπει στην ποσωτική χαλάρωση, ζητήμα στο οποίο ο υπουργός απάντησε οτι πιθανή λύση θα μπορούσε να είναι να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) τα ομόλογα ύψους 27 δισ. που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια να κάνει swap με την Ελλάδα.

Χωρίς να το θέλει πιθανόν η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε τη δυνατότητα στον Γ. Βαρουφάκη να σημειώσει μία από τις χειρότερες συνέπειες της διακυβέρνησης Σαμαρά. Ο υπουργός ανέφερε ότι “υπάρχει μία σχεδόν φωτογραφική για την Ελλάδα διάταξη της ΕΚΤ, που λέει ότι δεν συμμετέχει όποια χώρα τα ομόλογα της οποίας σε ποσοστό 33% και πάνω έχουν μεταφερθεί ήδη στην ΕΚΤ. Ο λόγος που δεν συμμετέχουμε είναι οι απαράδεκτοι όροι του PSI του 2012”, τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως “θα ήταν ιδιαίτερα θετικό αν συμμετείχαμε, γιατί αυτό θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε πιο γρήγορα στις αγορές”.

Αυτό που βλέπει ο Βαρουφάκης ως μόνη λύση αυτή την στιγμή είναι “Τα 27 δισ. των ομολόγων που παραμένουν στην ΕΚΤ πρέπει να φύγουν εν μία νυκτί και να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Με swap”, “swap μεταξύ ημών και του ESM”.

Φυσικά ακόμη δεν ξέρουμε τίποτα για την πιθανή πρόθεση των εταίρων μας να βοηθήσουν την Ελλάδα να μπει στον ESM. Και αυτό θα αποτελέσει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα στο επόμενο διάστημα.

Παλαιότερα άρθρα: