Βασιλεία Πάππας: Μια… μεγάλη καρδιά για τα παιδιά!

Διαβάστε επίσης

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών “Η Καρδιά του Παιδιού” διοργανώνει την Τετάρτη 20 Απριλίου ημερίδα με τίτλο: Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο-Αεροφυλάκιο 1, 14:00-19:00, Πειραιώς 100 Γκάζι).

Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν Ιατροί, παιδοκαρδιολόγοι, παιδοκαρδιοχειρουργοί, γυναικολόγοι, νεογνολόγοι, εμβρυολόγοι από τα νοσοκομεία Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Μητέρα, Ιασώ Παίδων, Παίδων Αγ. Σοφία & Αγλαΐας Κυριακού και από Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση, αλλά και ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Παράλληλα ο Σύλλογος θα βραβεύσει την Ιδρύτρια και διευθύντρια του HELLENIC CARDIAC FUND, Boston Children’s Hospital Βασιλεία Πάππας.

Η Βασιλεία Πάππας (Βess Pappas) γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1938, στο Malden, στην Μασσαχουσέτη, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και είναι η τρίτη κόρη του Γιώργου Φερεντίνου και της Κατερίνας Πούλου-Φερεντίνου. Ο πατέρας της μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Χίο στις αρχές του 1920 αναζητώντας το «αμερικάνικο όνειρο». Στην Αμερική τον ακολούθησαν αργότερα η σύζυγος και οι κόρες του, Μαρία και Κυριακή (Kay). Μέσα σε ένα χρόνο από την άφιξη όλης της οικογένειάς του, γεννήθηκε η Βασιλεία, και κατόπιν ο αδελφός της Νικόλας.

Από τα φοιτητικά της χρόνια, η Βασιλεία διακρίθηκε στις ακαδημαϊκές της σπουδές, κερδίζοντας πολλές υποτροφίες και βραβεία για την συμμετοχή της σε εθελοντικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Μετά τον γάμο των αδερφών της και τον πρόωρο θάνατο του πατέρα της, η Βασιλεία εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο στη Βοστώνη, επωμιζόμενη όλες τις οικονομικές οικογενειακές υποχρεώσεις, συντηρώντας την μητέρα της και τον μικρότερο αδελφό της.

Τον Μάρτιο του 1959, παντρεύτηκε τον Χρήστο I. Πάππας, δικηγόρο, του οποίου οι γονείς είχαν μεταναστεύσει και αυτοί στην Αμερική από τη Χίο. Από τότε κατοικούν στο Melrose, στη Μασσαχουσέτη, και έχουν δύο παιδιά τον Lee George και την Catherine.

Ως μέλος της ενορίας του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Νέας Αγγλίας, δίδαξε στο Κατηχητικό Σχολείο για 23 χρόνια και ως πρόεδρος του Σχολείου οργάνωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 49 καθηγητών, οι οποίοι δίδασκαν 650 μαθητές ετησίως.

Έχει διατελέσει Επίτροπος στην «Hellenic Women’s Benevolent Association» του Ελληνικού Γηροκομείου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην Εκτελεστική Επιτροπή της Φιλοπτώχου του Καθεδρικού Ναού της Νέας Αγγλίας, μέλος της οργανωτικής επιτροπής ανακαίνισης του ναού, πρωτοστατώντας στις δραστηριότητες συλλογής των απαραίτητων κεφαλαίων. Μετά την ανακαίνιση ο Ναός έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο της Βοστώνης.

Το γεγονός που επέδρασε καθοριστικά στη ζωή της οικογένειας Πάππας συνέβη πριν από σαράντα περίπου χρόνια, όταν ο τότε δωδεκάχρονος Lee γιός της οικογένειας υπεβλήθη, σε σπάνια χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς. Η Βασιλεία αφιερώθηκε στον εθελοντισμό θέτοντας ως σκοπό και στόχο της ζωής της την παροχή βοήθειας σε άλλα παιδιά που έπασχαν από σοβαρά καρδιακά νοσήματα και ιδιαίτερα σε άπορες οικογένειες που προέρχονταν από την Ελλάδα.

Αρχικά, η οικογένεια Πάππας επωμιζόταν τα νοσήλεια και φιλοξενούσε τα παιδιά και τις οικογένειες τους που έρχονταν για χειρουργικές επεμβάσεις στη Βοστώνη, στο σπίτι τους στο Melrose.

Με την πάροδο του χρόνου οι εθελοντικές δραστηριότητες της οικογένειας Πάππας έγιναν ευρύτερα γνωστές, καθιστώντας φανερή την ανάγκη για την δημιουργία ενός συλλόγου, ο οποίος θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις αυξημένες εκκλήσεις βοήθειας για την νοσηλεία και στέγαση παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Το 1978, η Βασιλεία και ο σύζυγός της Χρήστος, ίδρυσαν το «Hellenic Cardiac Fund» στο Boston Children’s Hospital. Ο σύλλογος προσφέρει την δυνατότητα νοσηλείας και ολικής κάλυψης των αναγκών των παιδιών και των οικογενειών τους.

Έκτοτε, η Βασιλεία Πάππας παρέχει καθημερινώς και ακούραστα υπηρεσίες για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος και για την συλλογή χρημάτων για την κάλυψη των νοσηλείων και την υποστήριξη στους ασθενείς εντός και εκτός νοσοκομείου.

Η οικογένεια Πάππας και το πρόγραμμα “Hellenic Cardiac Fund” έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα πάνω από 1.100 παιδιά Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών τα οποία ήλθαν στη Βοστώνη αναζητώντας την τελευταία ελπίδα σωτηρίας, δεδομένου ότι το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης είναι παγκοσμίως γνωστό για τις πρωτοποριακές και μοναδικές θεραπείες που προσφέρει.

Από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεως του μέχρι και σήμερα το «Hellenic Cardiac Fund» και η Βασιλεία προσωπικά έχουν λάβει μια σειρά βραβείων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων είναι:

• «Ανθρωπιστικό Βραβείο» το οποίο απενεμήθη από τον μακαριστό Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο.
• Τάγμα Ευποιΐας , τον Δεκέμβριο του 2000, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
• Βραβείο για την καλύτερη Ελληνική Εθελοντική Οργάνωση, από τον Υπουργό Υγείας στην Αθήνα, για τον εορτασμό τού «Διεθνούς Έτους Εθελοντών 2001».
• «Ανθρωπιστικό Βραβείο» 1994 της Ακαδημίας Αθηνών.
• 2002 «Ellis Island Medal of Honor», βραβείο το οποίο δίνεται ετησίως από το Αμερικανικό Κράτος σε διακεκριμένους Αμερικανούς πολίτες λόγω εξέχουσας προσφοράς.
• «Presidential Service Award» από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εθελοντών των ΗΠΑ. Αυτό το βραβείο συνοδεύεται από επιστολή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η οποία αναφέρει: «Εις αναγνώριση και εκτίμηση της εξέχουσας προσφοράς σας στην ενδυνάμωση του Έθνους και την θετική επίδραση που επιφέρετε στην κοινωνία μέσω των εθελοντικών σας δραστηριοτήτων».
• «Boston Children’s Hospital Chairman’s Award».
• «Bob Groden Distinguished Service Award» του Νοσοκομείου Παίδων Βοστώνης, ένα βραβείο που πήρε το όνομά του από έναν ξεχωριστό εθελοντή του νοσοκομείου, τον Bob Groden. Με το βραβείο αυτό το νοσοκομείο τιμά έναν εθελοντή που συνδυάζει εξαιρετική αισιοδοξία, ευαισθησία, ανθρωπιά και ηγετικές ικανότητες. Αποδίδοντας το συγκεκριμένο βραβείο στην Βασιλεία το 2009, το Νοσοκομείο Παίδων αναγνωρίζει και την συμπλήρωση της τριακονταπενταετούς προσφοράς της.

• «Lifetime Achievement Award» από τον Ελληνο-Αμερικανικό κοινωφελή οργανισμό «Άλφα Ωμέγα».
• «Arete Award» για Φιλανθρωπία από το «Greek Institute, Cambridge, Massachusetts».
• «St. Louis Hellenic Spirit Foundation Achievement Award».
• «Woman of Vision» by the Massachusetts Society to Prevent Blindness.
• «Diocese Laity Award» by His Eminence Methodios for services to the Annunciation Cathedral of New England.
• «Humanitarian Award» από τον Δήμαρχο της Βοστώνης, Thomas Menino.
• «Pan-Cretan Award for Philanthropy».
• «National Chios Society Award» for service to needy children of Greece.
• «Good Neighbor Award» by the National Conference of Christians and Jews.
• «Good Citizen Award» by the Daughters of the American Revolution.

Παλαιότερα άρθρα: