Βαθύτερες οικονομικές σχέσεις Ιαπωνίας-Ρωσίας με φόντο την άνοδο της Κίνας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Ιαπωνία ελπίζει ότι το δέλεαρ των βαθύτερων οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία θα ενισχύσει τις στρατηγικές της σχέσεις στον αγώνα δρόμου ενάντια στην ανερχόμενη Κίνα, εντούτοις οι σκεπτικιστές αμφισβητούν το κατά πόσον η προσέγγιση αυτή θα επιφέρει μια σημαντική εξέλιξη ως προς τις εδαφικές διαφωνίες μεταξύ των δύο κρατών, που μαίνονται εδώ και δεκαετίες.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Shinzo Abe, θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin, στο περιθώριο ενός επιχειρηματικού συνεδρίου στο Βλαδιβοστόκ για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, στη βάση στενότερης οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια και η τεχνολογία.

Η συνάντηση στο πλαίσιο του διήμερου φόρουμ στο ρωσικό λιμάνι, το οποίο αρχίζει την Παρασκευή, θα ακολουθηθεί από την επίσκεψη του Putin στην Ιαπωνία το Δεκέμβριο, σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου. Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Putin στην Ιαπωνία από τότε που ο Abe ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2012, αν και ο Ιάπωνας ηγέτης έχει επισκεφθεί τη Ρωσία αρκετές φορές.

Όπως προαναφέρθηκε, η Ιαπωνία προσβλέπει σε στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας, καθώς και στο ενδιαφέρον της για τους φυσικούς πόρους της Ρωσίας. Σε μια ένδειξη της εστίασης του Τόκιο στους οικονομικούς δεσμούς, ο Abe έχει δώσει στον Υπουργό Εμπορίου του, Hiroshige Seko, επιπλέον αρμοδιότητες και χαρτοφυλάκιο για την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, σύμφωνα με Ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Προηγούμενες προσπάθειες να προγραμματιστεί μια επίσκεψη από τον Putin εξανεμίστηκαν από την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαίας εκ μέρους της Ρωσίας, γεγονός το οποίο ώθησε το Τόκιο να συνταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες δυτικές χώρες στην επιβολή κυρώσεων για τη Μόσχα.

Ο πρώην βουλευτής, Muneo Suzuki, είπε ότι η διεύρυνση των οικονομικών δεσμών με το βλέμμα στραμμένο προς την τελική επίλυση της εδαφικής διαμάχης για τα νησιά στον δυτικό Ειρηνικό έχει νόημα, διότι οι ενεργειακοί πόροι της Ρωσίας και η τεχνολογική τεχνογνωσία της Ιαπωνίας, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις της αποτελούν συμπληρωματικούς παράγοντες.

«Αυτό στο οποίο ο πρόεδρος Putin αποβλέπει είναι η τεχνολογία της Ιαπωνίας. Αν ζητηθεί η ιαπωνική τεχνολογία για την ανάπτυξη της Ρωσίας Άπω Ανατολή, θα πρέπει να είναι διαθέσιμη», πρόσθεσε ο Suzuki, ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος του Ιάπωνα Πρωθυπουργού στις ρωσικές σχέσεις.

«Όσον αφορά στην Ιαπωνία, εισάγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή, η οποία είναι περίπου 10.000 χιλιόμετρα μακριά. Θα ήταν προς το εθνικό μας συμφέρον να τα προμηθευόμαστε σταθερά από το Βλαδιβοστόκ ή το Σαχαλίν, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής», κατέληξε ο Suzuki.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: