Βενεζουέλα: Στα σύνορα με την Κολομβία ο Γκουαϊδό για να παραλάβει την ανθρωπιστική βοήθεια

Διαβάστε επίσης

Για τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, θα αναχωρήσει σήμερα Πέμπτη, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος ετοιμάζεται να παραλάβει την ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν στείλει οι ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από του γραφείο Τύπου του 35χρονου αυτοανακηρυγμένου προέδρου, βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, στην οποία κυριαρχούν οι αντίπαλοι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, «θα συνοδεύσουν τον πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό στην αυτοκινητοπομπή».

Η 23η Φεβρουαρίου είναι η ημερομηνία που έχει ορίσει ο Γκουαϊδό για την παραλαβή της βοήθειας που έχουν αποστείλει οι ΗΠΑ. Δεκάδες τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έστειλαν οι ΗΠΑ έχουν αποθηκευθεί στην πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, κοντά στη συνοριακή γέφυρα Τιενδίτας, την οποία έχουν αποκλείσει στρατιώτες.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εναντιώνεται στην είσοδο της βοήθειας στη χώρα του, ενώ χαρακτηρίζει την επιχείρηση ως το προοίμιο μίας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης.

Ο στρατός της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τέθηκε «σε συναγερμό» για να αποτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων της Βενεζουέλας και την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει προσωρινά αποθηκευτεί σε παραμεθόριες περιοχές.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση σε όλα τα πλοία να αποπλεύσουν από τα λιμάνια της χώρας. Λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι έκλεισε τα θαλάσσια σύνορα με τις Ολλανδικές Αντίλλες, στην Καραϊβική, εν όψει των σχεδίων της αντιπολίτευσης να μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια από τα νησιά αυτά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απευθύνει μία ημέρα νωρίτερα προειδοποίηση προς τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας να μην εμποδίσουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, διαμηνύοντας ότι διαφορετικά διακινδυνεύουν «τη ζωή τους».

Ο βοηθός στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, συνταγματάρχης Πέδρο Τσιρίνος, ανακοίνωσε με βίντεό του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πως αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας και όχι τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Παλαιότερα άρθρα: