Το Black Lives Matter έφερε πόλεμο στο Facebook

Διαβάστε επίσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φλέγονται. Η δολοφονία του George Floyd άναψε το φυτίλι της εξέγερσης των μαύρων κατά της αστυνομικής βίας και όλα όσα γίνονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, απασχολούν την διεθνή κοινότητα. Έχουν φέρει ραγδαίες εξελίξεις και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό όπου το δίκαιο γίνεται καθήκον και οφείλει να βρει φωνή.

Όπως ακριβώς στην περίπτωση του Facebook. Οι υπάλληλοι της εταιρείας έχουν ξεκινήσει να μιλάνε ανοιχτά απέναντι στον Mark Zuckerberg όταν αρνήθηκε να αφαιρέσει μια ανάρμοστη και δυνητικά επικίνδυνη ανάρτηση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανέβασε ένα tweet μέσω του οποίου φαινόταν να ενθαρρύνει την αστυνομία να ανοίξει πυρ κατά την διαδηλωτών.

«Όταν ξεκινούν οι λεηλασίες, ξεκινούν οι πυροβολισμού», έγραψε χαρακτηριστικά αναφέρονται τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας του Miami, Walter Headley, ο οποίος το είχε πει το 1967 ως απάντηση στο βίαιο έγκλημα κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Δεκεμβρίου.

Παρότι το Twitter αποφάσισε να κρύψει το tweet, ο Zuckerberg επέλεξε να μην αφαιρέσει το σχόλιο στο Facebook, εξαγριώνοντας το κοινό και φυσικά αρκετούς υπαλλήλους που δεν δίστασαν να μιλήσουν δημόσια ενάντια στο αφεντικό τους. «Δεν είναι στην πολιτική μας να τοποθετούμε προειδοποιήσεις μπροστά σε δημοσιεύσεις που μπορεί να υποκινήσουν βία, επειδή πιστεύουμε ότι αν μια ανάρτηση υποκινεί βία, θα πρέπει να αφαιρεθεί ανεξάρτητα από το αν είναι αξιοσημείωτη, ακόμα κι αν προέρχεται από πολιτικό», έγραψε χαρακτηριστικά. Αυτή η ουδέτερη στάση μπροστά σε μία ιστορική στιγμή, δεν μπορούσε να περάσει αναπάντητη.

«Ο Mark έχει άδικο και θα προσπαθήσω να τον κάνω να αλλάξει γνώμη, κάνοντας πολύ θόρυβο», έγραψε ο Ryan Freitas, διευθυντής Σχεδιαστικού του News Feed του Facebook, διευκρινίζοντας πως ήδη έχει συγκεντρώσει πάνω από 50 άτομα στην εταιρεία, που συμμερίζονται τις απόψεις του. «Δεν ξέρω τι θα κάνω, αλλά ξέρω ότι δεν είναι αποδεκτό να μην κάνω τίποτε. Είμαι υπάλληλος του Facebook σε απόλυτη διαφωνία με την απόφαση του Mark να μην κάνουμε τίποτε για τις πρόσφατες αναρτήσεις του Trump, που ξεκάθαρα υποκινούν την βία», σχολίασε ο υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας Jason Stirman.

Ο Mr Facebook μπορεί να ένιωσε πως έχει πράξει το χρέος του όταν έδωσε 10 εκατομμύρια δολάρια σε ΜΚΟ που στηρίζουν τις κοινότητες των αφροαμερικανών αλλά η απόφασή του να μην τα βάλει με τον Trump, του γύρισε μπούμερανγκ. Την ίδια στιγμή, ο CEO του Twitter Jack Dorsey, παρότι δεν έχει ανακοινώσει κάποια δωρεά κατάφερε να κερδίσει περισσότερους οπαδούς επειδή στάθηκε απέναντι στον Πλανητάρχη. Ωστόσο ο Mark δεν χρειάζεται να αισθάνεται μοναξιά. Ο ιδρυτής του Snapchat, Evan Spiegel, ανέφερε πως η Αμερική θα πρέπει να αναθεωρήσει το φορολογική της σύστημα και ενδεχομένως να πληρώσει αποζημιώσεις στη μαύρη κοινότητα, χωρίς ωστόσο να πει ούτε μία φορά τη λέξη «Trump». Τέλος ο CEO της Apple Tim Cook ανέφερε πως η εταιρεία θα προβεί σε δωρεές και πως θα πρέπει να στοχεύσουμε ώστε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον που να ανταποκρίνεται στα υψηλότερα ιδανικά της ισότητας και της δικαιοσύνης. Μόνο που ξέχασε να πάρει θέση κατά του Trump. Οι λόγοι; Ίσως να βρίσκονται στις φορολογικές ελαφρύνσεις που αναμένουν όλοι οι δισεκατομμυριούχοι και ειδικά μετά την περιπέτεια του COVID-19.

Παλαιότερα άρθρα: