Bloomberg: Σανίδα σωτηρίας για την Ιταλία το νέο φορολογικό «όπλο» της Ε.Ε

Διαβάστε επίσης

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια ανάκαμψης για να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους, μπορούν να αρχίσουν να υλοποιούν τα σχέδιά τους από την Πέμπτη όταν το νέο οικονομικό όπλο του μπλοκ θα τεθεί σε λειτουργία.

Ο μηχανισμός ανάκτησης και ανθεκτικότητας έχει σχεδιαστεί για να διανέμει 312,5 δισεκατομμύρια ευρώ (375 δισεκατομμύρια δολάρια) επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμύρια ευρώ χαμηλού επιτοκίου δάνεια τα επόμενα έξι χρόνια, για να βοηθήσει τα 27 μέλη της ΕΕ να ανακάμψουν από την πανδημία Covid-19 και να ανανεώσουν τις οικονομίες τους για τις προκλήσεις αυτού που βλέπει ως έναν όλο και πιο εχθρικό κόσμο.

Το ταμείο αποτελεί μέρος της ορόσημης συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού για τη χρηματοδότηση της τόνωσης των δαπανών με από κοινού υποστηριζόμενο χρέος – ένα σημαντικό βήμα προς την αυστηρότερη ολοκλήρωση – και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα δώσει ώθηση 2% στην οικονομική παραγωγή έως το 2024.

«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε άλλη ευκαιρία για να ανοικοδομήσουμε καλύτερα τις οικονομίες μας μετά από αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Paolo Gentiloni σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television αυτήν την εβδομάδα.

Το ταμείο ανάκαμψης στοχεύει να ξεκινήσει τα σχέδια της ΕΕ για την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τα επόμενα 30 χρόνια και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας του ώστε να επωφεληθεί σωστά από την ψηφιακή επανάσταση. Στόχος του είναι επίσης να ενθαρρύνει χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία να τιμήσουν τη δέσμευσή τους στις αξίες της ΕΕ σε ζητήματα όπως το κράτος δικαίου και η ελευθερία του Τύπου.

Ο επερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, συνέκρινε το έργο με την μεταπολεμική προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας του, καθώς έθεσε την ατζέντα για τη νέα του κυβέρνηση στη Γερουσία στη Ρώμη την προηγούμενη Τετάρτη. Η Ιταλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του πακέτου ανάκαμψης και αναμφισβήτητα η πιο προβληματική οικονομία της. Ο Ντράγκι ήταν σαφής ότι η μοίρα της Ευρώπης θα διαμορφωθεί από τις προσπάθειες της Ιταλίας να ανατρέψει τις περιουσίες της.

«Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα ή μάλλον την ευθύνη να ξεκινήσουμε μια νέα ανοικοδόμηση, όπως έκαναν οι κυβερνήσεις μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Χωρίς την Ιταλία δεν υπάρχει Ευρώπη».

Ο μηχανισμός κινδυνεύει επίσης να εμβαθύνει μερικές από τις υπάρχουσες ανορθογραφίες στην ένωση. Εάν η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν ανταποκριθούν στα κίνητρα για να σταματήσουν τη διάβρωση των δημοκρατικών προτύπων, η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της για να εμποδίσει τη χρηματοδότηση για αυτές τις χώρες – μόλις εκδοθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – και αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει το χάσμα τους με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μεταρρυθμίσεις Ορόσημα

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αντιμετωπίζουν προθεσμία στα τέλη Απριλίου για να υποβάλουν τα τελικά σχέδια ανάκαμψης, αν και 20 από αυτές έχουν ήδη κοινοποιήσει σχέδια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετές άλλες έχουν συζητήσει στοιχεία των προγραμμάτων τους.

Το ταμείο ανάκτησης δεν αφορά μόνο το να βγάλουμε το μπλοκ από την ύφεση. Τουλάχιστον 37% των χρημάτων πρέπει να δαπανηθούν για πράσινες επενδύσεις και άλλο 20% για την ψηφιακή μετατροπή. Τα είδη των υπό εξέταση έργων περιλαμβάνουν σταθμούς φόρτισης ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας με ηλεκτρικά οχήματα, ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και χρηματοδότηση ανακαινίσεων κτιρίων.

Τα σχέδια που έχει δει η επιτροπή «είναι πολύ συνεπή με τους κύριους στόχους που αποφασίσαμε να έχουμε», δήλωσε ο Gentiloni, προσθέτοντας ότι η επιτροπή συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις για την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών τους σχεδίων. Αξιωματούχοι έχουν πει ότι αρκετά σχέδια πρέπει να είναι πιο ακριβή και να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα ορόσημα που θα χτυπήσουν για να προκαλέσουν μεταγενέστερες εκταμιεύσεις.

Αξιωματούχοι της ΕΕ στοχεύουν να αρχίσουν να εκδίδουν δεκάδες δισεκατομμύρια χρέους από κοινού από τον Ιούνιο, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να ρέουν κεφάλαια σε όλη την περιοχή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να περιμένουν μέχρι και τα 27 κοινοβούλια να επικυρώσουν τη συμφωνία για να μπορέσουν να εκδώσουν χρέος.

Ωστόσο, η απόκτηση χρημάτων είναι μόνο η αρχή της πρόκλησης. Ορισμένοι από τους κύριους δικαιούχους έχουν χαμηλό ιστορικό απορρόφησης κονδυλίων της ΕΕ χάρη στις διοικητικές δυσχέρειες και ενδέχεται να δυσκολευτούν να επιτύχουν τα ορόσημα προόδου τους.

Τότε υπάρχει το μεγαλύτερο ερώτημα για το τι θα ακολουθήσει. Η συμφωνία για την από κοινού στήριξη του χρέους της ΕΕ έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού και σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα προς στενότερους οικονομικούς δεσμούς. Όμως, ο αντίκτυπος της πανδημίας έχει εκτοξευτεί από τότε που συμφωνήθηκε και η ιδέα για περαιτέρω μέτρα αρχίζει ήδη να μπαίνει στον δημόσιο διάλογο.

“Τα εθνικά κράτη θα παραμείνουν η αναφορά για τους πολίτες”, δήλωσε ο Ντράγκι αυτήν την εβδομάδα. «Αλλά σε ορισμένους τομείς που καθορίζονται από την αδυναμία τους, θα πρέπει να παραχωρήσουν την εθνική κυριαρχία για να αποκτήσουν μια κοινή κυριαρχία».

Παλαιότερα άρθρα: