Το “Blue Whale Challenge” ωθεί νέους στην αυτοκτονία, η ΕΛ.ΑΣ προειδοποιεί

blue whalech
Διαβάστε επίσης

Την προσοχή των Ελλήνων γονέων και νέων εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με ένα φαινόμενο που σαρώνει στο διαδίκτυο, με το όνομα “Blue Whale Challenge” (Δοκιμασία-Πρόκληση “Μπλε Φάλαινα”).

Πρόκειται για μια online εφαρμογή που ωθεί τους νέους -κυρίως από 12 ετών- να ολοκληρώσουν μια σειρά προκλήσεων διάρκειας 50 ημερών, ώστε να φτάσουν στο τελευταίο στάδιο της νίκης. Ωστόσο, η εν λόγο διαδικτυακή εφαρμογή καθόλου δεν μοιάζει με παιχνίδι. Κάποιος άγνωστος «επικεφαλής» των προκλήσεων θέτει τη ζωή νέων σε κίνδυνο ζητώντας τους να ολοκληρώσουν μια σειρά από προκλήσεις που οδηγούν στον αυτοτραυματισμό τους και τέλος στον θάνατό τους.

Μολονότι στη χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί περιστατικό του “Blue Whale Challenge”, οι Ελληνικές Αρχές ενημερώνουν τους πολίτες για την αποφυγή αυτού του φαινομένου που έχει λάβει δραματικές διαστάσεις σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ρωσία και την Κεντρική Ασία.

Στην Ρωσία, τα ρωσικά Μέσα έχουν κατηγορήσει το «Blue Whale Challenge» ότι ευθύνεται για τις 80 από τις 130 αυτοκτονίες παιδιών από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι τον Απρίλιο του 2016. Το φαινόμενο αυτό στη Ρωσία έχει αισθητή παρουσία στην ιστοσελίδα VKontakte, όπου και βρίσκει «παίκτες» μέσα από groups αυτοκτονιών.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνει πως εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του μπορεί να προβεί σε πρόκληση του “Blue Whale Challenge” ή παρόμοια, ή εάν κάποιος πολίτης γνωρίζει κάτι σχετικό, μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D
Μέσω twitter: @ CyberAlertGR

Παλαιότερα άρθρα:

2 απαντήσεις στο “Το “Blue Whale Challenge” ωθεί νέους στην αυτοκτονία, η ΕΛ.ΑΣ προειδοποιεί”

Σχολιάστε