«Καμπανάκι» Bofa: Ο «μποναμάς» Τσίπρα μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών

Διαβάστε επίσης

Κατόπιν της μελέτης της Moody’s σχετικά με τις συνέπειες των παροχών που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός σε διάγγελμα του, και η Bofa προχωρά σε μία παρόμοια μελέτη καταλήγοντας στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή ο μποναμάς Τσίπρα μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Συγκεκριμένα, η Bofa επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την επιλογή να δαπανήσει την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, καθώς όπως αναφέρει “έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα” και λειτούργησε εις βάρος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Η καθυστέρηση ξυπνά μνήμες της περσινής πολύμηνης διαπραγμάτευσης που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο και ως εκ τούτου απειλεί την κυβερνητική εικόνα, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια εξόδου του Αλέξη Τσίπρα.

«Το χειρότερο δυνατό» σενάριο είναι να βαλτώσει η διαπραγμάτευση και να συρθεί επί μακρόν, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση. Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι μια τέτοια προοπτική θα σημάνει μεγάλη υποχώρηση και αδυναμία να εξέλθει η ελληνική οικονομία από την κρίση, απειλώντας έτσι ξεκάθαρα το αφήγημα της κυβέρνησης και σε πρόωρες εκλογές.

“Είναι ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας με τους πιστωτές και έχει θέσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σε κίνδυνο, έχει καθυστερήσει την τρέχουσα αξιολόγηση περαιτέρω”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας στο Λονδίνο Αθανάσιος Βαμβακίδης και εξηγεί πως εξαιτίας της καθυστέρησης η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα και θα αναγκαστεί να αποδεχθεί μια χειρότερη συμφωνία.

Είναι σαφές λοιπόν πως, για ακόμα μία φορά, ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό πλανάται πλέον απειλητικά ως απόρροια της πολύμηνης παράτασης της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ύστερα και από τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, όπου οι Θεσμοί εξέφρασαν την ενόχλησή τους για τις μονομερείς παροχές του πρωθυπουργού.

Ο πάγος που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για «πολιτική λύση» προκαλεί έντονο προβληματισμό και αναζωπυρώνει τις εικασίες για πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, η αβεβαιότητα που προκαλεί η πολιτική εικόνα της χώρας, σε συνδυασμό με την έλλειψη μεταρρυθμίσεων και την επιβολή λιτότητας, οδηγεί το επενδυτικό κλίμα σε αρνητικά επίπεδα και καθυστερεί την επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως σχολιάζουν αναλυτές.

“Δυστυχώς, αυτή η αναθεώρηση του προγράμματος φαίνεται πως δεν διαφέρει από τις προηγούμενες, με ισχυρές διαφωνίες και κακή επικοινωνία, έως ότου η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα και αναγκαστεί να αποδεχθεί μια χειρότερη συμφωνία από ό, τι είχε στα χέρια της νωρίτερα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Βαμβακίδης Επικεφαλής Bofa Merrill Lynch στο Λονδίνο.

Επιρρίπτει ευθύνες επίσης στην ελληνική κυβέρνηση για την επιλογή να δαπανήσει την υπεραπόδση του πλεονάσματος, καθώς όπως αναφέρει “έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα”. “Είναι σαφής παραβίαση της συμφωνίας με τους πιστωτές και έχει θέσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκε πρόσφατα από το Eurogroup σε κίνδυνο, έχει καθυστερήσει την τρέχουσα αξιολόγηση περαιτέρω, έρχεται σε αντίθεση με τα ελληνικά αιτήματα για την ελάφρυνση του χρέους, και είναι άδικο προς το μεγάλο αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων στις οποίες επιχειρήσεις η ελληνική κυβέρνηση οφείλει δισεκατομμύρια”, επισημαίνει ο κ. Βαμβακίδης.

“Η άποψή μου είναι ότι μια λύση στην Ελλάδα θα έρθει όταν η ελληνική κυβέρνηση πάρει στα σοβαρά την μεταρρυθμίσεις”, επισημαίνει. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως λέει, η πρόταση του ΔΝΤ για πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους και μία πιο ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Οι ευρωπαίοι πιστωτές, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να συμφωνήσουν, καθώς αυτή είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή και αυτό που θα μεγιστοποιήσει την επιστροφή των χρημάτων από τους φορολούμενους. Θα είναι ένα win-win σενάριο.

“Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, κάτι που οδηγεί σε έλλειψη εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους πιστωτές και ένα φαύλο κύκλο περαιτέρω λιτότητας περισσότερους φόρους-και μια αδύναμη οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του χρέους θεωρείται ως ένας τρόπος για να απαλλαγούμε από το πρόγραμμα και να αποφύγει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν θα συμφωνήσουν σε αυτό” καταλήγει ο κ. Βαμβακίδης.

Τέλος, είναι προφανές ότι ο μποναμάς Τσίπρα έχει προκαλέσει όλων των διεθνών αναλυτών και των οικονομικών οργανισμών και όχι με την καλή έννοια, καθώς όλοι εμφανίζουν τις παροχές αυτές ως κάτι που θα έχει θλιβερές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, την ίδια στιγμή που εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.

Παλαιότερα άρθρα: