Βόρεια Κορέα: Κανένα ενδιαφέρον για «πυρηνικές» διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

H Βόρεια Κορέα δεν ενδιαφέρεται για ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάλογες με αυτές που έγιναν με το Ιράν, προκειμένου να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της δυνατότητες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της απομονωμένης χώρας την Τρίτη.

Η δήλωση ανέφερε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αποτελεί έναν «ουσιαστικό αποτρεπτικό παράγοντα» εναντίον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, την οποία η Πιονγκγιάνγκ βλέπει ως εχθρική.

«Δεν είναι λογικό να συγκρίνουμε την κατάστασή μας με την ιρανική πυρηνική συμφωνία, διότι δεχόμαστε προκλητικές αμερικανικές εχθροπραξίες, μεταξύ άλλων, μαζικές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και μια σημαντική πυρηνική απειλή», σύμφωνα με τη δήλωση, η οποία έγινε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αλλά αποδίδεται σε μια ξένη εκπρόσωπο του υπουργείου.

«Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον να εμπλακούμε σε έναν ενδεχόμενο διάλογο για μονομερή εγκατάλειψη των πυρηνικών μας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία με το Ιράν την περασμένη εβδομάδα ήταν μια μεγάλη πολιτική νίκη για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υποσχέθηκε εδώ και καιρό μια επαναπροσέγγιση με ιστορικούς «εχθρούς», συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας.

Η συμφωνία, σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ, που έχουν παραλύσει την οικονομία της Τεχεράνης, προβλέπει ότι το Ιράν πρέπει να αποδεχθεί τους μακροπρόθεσμους όρους για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται επίσης σε μεγάλο βαθμό κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη για τον εξοπλισμό που σχετίζεται με τα εν εξελίξει προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων.

«Είμαστε ξεκάθαρα μια πυρηνική δύναμη και οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν τα δικά τους συμφέροντα», κατέληξε η δήλωση της Βόρειας Κορέας.

Πηγή

Reuters

Παλαιότερα άρθρα: