Βραζιλία: Μαζικές διαδηλώσεις για την παραίτηση του Temer

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στη Βραζιλία για να ζητήσουν την παραίτηση ή την παύση του Προέδρου, Michel Temer, ο οποίος εμπλέκεται σε ένα διευρυνόμενο σκάνδαλο διαφθοράς που υπονομεύει τις εύθραυστες προσπάθειες της κυβέρνησής του να τερματίσει μια ιστορική περίοδο ύφεσης για τη χώρα.

Οι διάσπαρτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβαιναν κατά μήκος της ακτογραμμής, φωνάζοντας συνθήματα και κουνώντας πανό, τα οποία αανέγραφαν “Έξω ο Temer!”

Οι τελευταίες αυτές διαμαρτυρίες ήταν μικρές σε σύγκριση με τις μαζικές πορείες των τελευταίων χρόνων και την ασταθή πολιτική κατάσταση που ταλανίζει τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με προεξάρχουσες τις διαδηλώσεις του 2016 για την άρση των καθηκόντων της Dilma Rousseff, της αριστερής προκατόχου του Temer.

Οι Βραζιλιάνοι συγκλονίστηκαν από το ηχογραφημένο υλικό που ήρθε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, και το οποίο φαίνεται να δείχνει ότι ο Temer προχώρησε σε καταβολή χρηματικών ποσών σε έναν φυλακισμένο βουλευτή για μια έρευνα διαφθοράς που έχει εμπλέξει δεκάδες πολιτικούς και στελέχη τα τελευταία τρία χρόνια.

Αργά το Σάββατο, ο Βραζιλιάνικος Δικηγορικός Σύλλογος, γνωστός ως OAB, δήλωσε ότι θα συνδράμει εκείνους που υποβάλλουν προτάσεις μομφής κατά του Temer στο Κογκρέσο υποστηρίζοντας ότι η καταγραφή, αν αποδειχθεί αληθής, καταδεικνύει την αδυναμία άσκησης των προεδρικών καθηκόντων ως προς την τήρηση του νόμου.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις έπληξαν σοβαρά την πολιτική στήριξη των μέτρων του Temer για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων της γενικής αναθεώρησης των εργασιακών κανονισμών και της κοινωνικής ασφάλισης στη Βραζιλία.

«Αυτό θα μπορούσε να συνεχίσει να αποτελεί μεγάλο κόστος για τη σταθερότητα και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Βραζιλία προκειμένου να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Carlos Melo, πολιτικός επιστήμονας, σημειώνοντας την τεράστια απώλεια των βραζιλιάνικων περιουσιακών στοιχείων σε μετοχές και τις αγορές συναλλάγματος την περασμένη εβδομάδα.

«Η εμπιστοσύνη θα επανέλθει μόνο εάν επανέλθουν και οι προσδοκίες για πρόοδο», πρόσθεσε. «Αυτό, όμως, είναι κάτι που εξαφανίζεται γρήγορα επειδή ο Temer έχει χάσει τουλάχιστον την εικόνα που είχε χτίσει μακριά ​​από τα σκάνδαλα».

Σε κάθε περίπτωση, το Σάββατο ο Temer προσπάθησε να καθησυχάσει τους Βραζιλιάνους αρνούμενος σε έντονο ύφος της εμπλοκή του σε χρηματισμό ή οποιαδήποτε άλλη διάπραξη εγκλήματος.

Αντ ‘αυτού, κατηγόρησε τον Joesley Batista, πρόεδρο της κολοσσιαίας JBS SA, ότι αλλοίωσε μια καταγεγραμμένη συνομιλία με τον Temer, η οποία αποτελεί κεντρικό σημείο συμφωνίας μεταξύ εισαγγελέων και στελεχών της JBS για παράνομες πληρωμές προς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και των δύο προκατόχων του.

Εντούτοις, λίγοι στη Βραζιλία εμφανίστηκαν καθησυχασμένοι, με δύο εκ των πολιτικών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού να λένε το Σάββατο ότι δεν θα παρέχουν πλέον υποστήριξη στη συντηρητική κυβέρνηση του Temer.

Πηγές: Reuters, Washington Post

 

Παλαιότερα άρθρα: