“Βροχή” πρωτοβουλιών από ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης

Μπαράζ πολιτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών, εντός και εκτός Βουλής, σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτιμώντας ταυτόχρονα ως θετικό τον απολογισμό τόσο των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη όσο και το τετ α τετ με τον Ποντίφικα Φραγκίσκο Α΄.

Σύμφωνα με το Έθνος, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι οι πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις, σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, δίνουν νέα ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πλέον -όπως υποστηρίζουν- η κυβέρνηση αδυνατεί να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα. «Είμαστε έτοιμοι για όλα» τονίζουν κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς εκτιμούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις είναι αναπόφευκτες και εν όψει της προεδρικής εκλογής.

Η Κουμουνδούρου σχεδιάζει μέσα σε διάστημα δύο μηνών να συνδυάσει την κοινοβουλευτική δουλειά του κόμματος αλλά και την εξωστρεφή δράση προς την κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα στην ατζέντα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν νέα ταξίδια με στόχο την ενίσχυση του διεθνούς προφίλ του.

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, έχει απονομιμοποιηθεί στους πολίτες η πολιτική της κυβέρνησης -αυτό διαπιστώνεται όπως σημειώνουν και στα φθινοπωρινά ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων-, αν και παραμένει προς το παρόν ως το μόνο «ισχυρό χαρτί» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σηκώνουν τους τόνους

Για τον λόγο αυτό η Κουμουνδούρου θα ασκήσει στενό πρέσινγκ στον Αντώνη Σαμαρά, εντείνοντας την αντιπολιτευτική τους ρητορική, στον δρόμο προς τις κάλπες, που, όπως εκτιμούν, δεν θα είναι μακρύς.

Σημειώνουν δε ότι όχι μόνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αφήνουν τίποτα αναπάντητο σε όσα λέει ο κ. Σαμαράς, παραπέμποντας και στον σχολιασμό που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – για τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά στο καφενείο της Βουλής, κάνοντας λόγο για πανικό του πρωθυπουργού που τον οδηγεί σε ανεύθυνη και ακατάσχετη κινδυνολογία.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα σχεδιάζει μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως καταθέσεις τροπολογιών (π.χ. το ρεύμα για τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού και την επαναφορά της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του 2011 κ.ά.) αλλά και καταθέσεις νομοσχεδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα υπό κατάθεση νομοσχέδια που συζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά το ασφαλιστικό.

Επιπλέον, εντός της εβδομάδας η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα καταθέσει ερώτηση καθώς και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ζητώντας να πληροφορηθεί από ποιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δόθηκαν τα στοιχεία που απαντούσαν για την κοστολόγηση των δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Ιδιαίτερη πολιτική σημασία αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στην πολιτική εξόρμηση του κόμματος, η οποία θα συνδυαστεί και με τη διοργάνωση 13 περιφερειακών – προγραμματικών συνδιασκέψεων.

Το σύνθημα «κάν΄ το όπως προεκλογικά» κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου, καθώς σχεδιάζουν να διοργανωθούν εκατοντάδες ανοικτές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, με σημείο αναφοράς την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη διαδικασία αυτή και μέσω των περιφερειακών συνδιασκέψεων, η Κουμουνδούρου ευελπιστεί να έχει και οργανωτικά οφέλη, καθώς επιθυμεί να αυξήσει τον αριθμό των κομματικών μελών.

Πλήρες πρόγραμμα

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κουμουνδούρου, πέραν του σχεδίου των πρώτων δράσεων και δεσμεύσεων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, επεξεργάζονται και το πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να ανακοινωθεί αν προκύψει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η διαμόρφωσή του θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα του κόμματος, η Επιτροπή Προγράμματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του, με τελικό στόχο οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι και εν όψει των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους, στελέχη του κόμματος δεν παραλείπουν να τονίζουν ότι το βασικό είναι το περιεχόμενο των μνημονιακών πολιτικών, απορρίπτοντας και το μοντέλο της Πορτογαλίας.

«Το θέμα είναι να μην ονομάσουμε μια κατάσταση μνημόνιο, αλλά να κρατήσουμε την ουσία των πολιτικών, δηλαδή το περιεχόμενο των μνημονίων» δηλώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης.

«Η λύση είναι γενναίο ‘κούρεμα’ σαφέστατα, μόνο μία τέτοιου τύπου λύση νομίζω ότι μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη» σημειώνει και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, εκτιμώντας πως «μία λύση επιμήκυνσης και μείωσης του επιτοκίου, ακόμα και αν ελαφρύνει την υποχρέωση την ετήσια για την εξυπηρέτηση του χρέους, δεν θα είναι λύση μακροπρόθεσμη και μόνιμη», αποδεχόμενος ωστόσο ότι η ελάφρυνση των ετήσιων υποχρεώσεων μπορεί να δώσει χώρο για άσκηση πολιτικής.

Παλαιότερα άρθρα: