Βρυξέλλες: Διαδήλωση αλληλεγγύης από τους Βέλγους προς τον ελληνικό λαό

Διαβάστε επίσης

Οι διαδηλωτές, φώναζαν την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό, ζητώντας την ακύρωση των προγραμμάτων λιτότητας της ΕΕ και του ΔΝΤ, ένα κοινωνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το λογιστικό έλεγχο του ελληνικού χρέους και τη διαγραφή του “παράνομου χρέους”

Διαδήλωση αλληλεγγύης προς τον Ελληνικό λαό και κατά της λιτότητας, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή περίπου 400 ατόμων.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα 25 οργανώσεων της αριστεράς και κοινωνικών και νεανικών κινημάτων που δραστηριοποιούνται στο Βέλγιο, ανάμεσά τους, και το ελληνικό κίνημα “Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που Αντιστέκεται”.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Μαντού και κατευθύνθηκε προς τις πρεσβείες της Γερμανίας και της Ισπανίας για να καταλήξει στην πλατεία Λουξεμβούργου, μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακούστηκαν συνθήματα κατά της λιτότητας, ενάντια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ισπανίας, του Βελγίου και της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και ενάντια στην τρόικα και στις τράπεζες.

Έξω από την Πρεσβεία της Γερμανίας οι διαδηλωτές κατήγγειλαν το ρόλο της Καγκελαρίου Μέρκελ στις πολιτικές λιτότητας, ενώ στην Πρεσβεία της Ισπανίας ακούστηκαν συνθήματα αλληλεγγύης προς το ανερχόμενο λαϊκό κόμμα της Ισπανίας, Podemos.

Εξάλλου, οι διαδηλωτές, φώναζαν την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό, ζητώντας την ακύρωση των προγραμμάτων λιτότητας της ΕΕ και του ΔΝΤ, ένα κοινωνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το λογιστικό έλεγχο του ελληνικού χρέους και τη διαγραφή του “παράνομου χρέους”.

Παράλληλα, οι διαδηλωτές καταδίκασαν τη ρατσιστική και ξενοφοβική πολιτική της ΕΕ, ζητώντας “μια άλλη Ευρώπη”.

“Παλεύουμε ενάντια στις αντικοινωνικές πολιτικές και στον αυταρχισμό στην Ελλάδα και στο Βέλγιο” δήλωσε στο βελγικό πρακτορείο Belga, ο Ζιλ Μοφρόι, εκπρόσωπος της επιτροπής στήριξης της διαδήλωσης.

“Η δυστυχία εξερράγη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πίσω από το θόρυβο των γεγονότων του ” Charlie Hebdo” εμείς δεν ξεχνάμε τα κοινωνικά προβλήματα που μερικές φορές πηγάζουν από τον εξτρεμισμό κάποιων.

Θέλουμε να συνεχιστεί η κοινωνική πάλη κατά των μέτρων που παίρνει η βελγική κυβέρνηση, μέσα στις επιχειρήσεις και μέσα στους δρόμους, και κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η “Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που Αντιστέκεται”, αφορμή για τη διαδήλωση ήταν η εκστρατεία εκφοβισμού και εκβιασμού που διεξάγεται τον τελευταίο καιρό από τους ηγέτες της ΕΕ και τα κυρίαρχα ΜΜΕ ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Γενάρη, με άμεσο αποδέκτη τον ελληνικό λαό και κατ΄ επέκταση τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης.

Παλαιότερα άρθρα: