Βρυξέλλες: Ένας χρόνος μετά…

Διαβάστε επίσης

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σήμερα στις 07:58 (τοπική ώρα, 08:58 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, παρουσία του βασιλιά Φιλίππου και της βασίλισσα Ματίλντε, θυμάτων και συγγενών τους, καθώς και μελών των υπηρεσιών διάσωσης εις μνήμην των θυμάτων του τρομακρατικού χτυπήματος που έγινε σαν σήμερα πριν ένα χρόνο.

Ανάλογη τελετή έλαβε μέρος στον σταθμό του μετρό Μαλμπέκ, στην καρδιά της «ευρωπαϊκής συνοικίας», όπου ο Χαλίντ ελ Μπακράουι πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά στις 09:11 (τοπική ώρα, 10:11 ώρα Ελλάδας), προκαλώντας τον θάνατο ακόμη 16 ανθρώπων.

Οι μαθητές των σχολείων του Μόλενμπεκ, της συνοικίας των Βρυξελλών όπου ήταν η βάση των τζιχαντιστών, θα συναντηθούν με θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ τρεις πορείες κατά της τρομοκρατίας, μια αγρύπνια στον καθεδρικό ναό των Βρυξελλών και «μια διαδογματική συναυλία» στην εκκλησία του Μόλενμπεκ συμπληρώνουν το πρόγραμμα των τελετών μνήμης.

«Υπάρχει πιθανότητα να παραμείνει ο στρατός στους δρόμους. Δεν είμαι σε θέση να σας πω σε ποιά κατάσταση θα βρισκόμαστε σε έναν, τρεις ή έξι μήνες», παραδέχθηκε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ενώ το Βέλγιο τιμά τους 32 νεκρούς, των χειρότερων επιθέσεων στην ιστορία της χώρας. «Κατά τη διάρκεια αυτής της τρομερής δοκιμασίας, οι Ευρωπαίοι σταθήκαμε ενωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αυτός είναι ο λόγος που οι τρομοκράτες έχουν αποτύχει», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παλαιότερα άρθρα: