Στις Βρυξέλλες εσπευσμένα o Γ. Σταθάκης για θέματα ενέργειας και ΔΕΗ

Διαβάστε επίσης

Στις Βρυξέλλες καλείται εσπευσμένα ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, προκειμένου να συμμετάσχει στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τα θέματα ενέργειας και της ΔΕΗ.

Οι θεσμοί (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM), στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, επιμένουν στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Κάτι που βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση που υποστηρίζει πως, μέσω των ήδη διενεργούμενων δημοπρασιών ενέργειας, εξυπηρετείται η ζητούμενη από τους θεσμούς απελευθέρωση.

Οι δανειστές επιμένουν πως, εάν τον Ιούνιο οι δημοπρασίες ρεύματος δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα ως προς την επίτευξη των στόχων μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ αποτελέσματα, τότε από τον Ιούλιο και μετά θα δρομολογηθεί η πώληση του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ. Στην περίπτωση αυτή, μέχρι τον Νοέμβριο 2017 πρέπει να έχει γίνει ο διαγωνισμός και να έχουν κατατεθεί από τους υποψηφίους οι προσφορές εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε η αγοραπωλησία των μονάδων να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2018.

Να σημειωθεί πως οι θεσμοί έχουν απορρίψει την πρόταση της ΔΕΗ για τη σύσταση θυγατρικών που θα λάβουν πελατολόγιό της και στη συνέχεια την πώλησή τους, ώστε να περιοριστεί η δεσπόζουσα θέση της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Παλαιότερα άρθρα: