Βρυξέλλες: Για να λυθεί το κυπριακό, η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Αν θέλουν επίλυση του Κυπριακού, αυτή θα πρέπει να περάσει μέσα από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς της Τουρκίας, διαμηνύθηκε από τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από ομιλητές του σεμιναρίου που διοργανώθηκε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου με θέμα «Κύπρος: Θρησκευτική Ελευθερία και η Πολιτιστική της Κληρονομιά».

Η Τουρκία με την συνεχιζόμενη για σαράντα χρόνια στρατιωτική κατοχή του 37% της Κύπρου συνεχίζει να καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των νομίμων κατοίκων του νησιού, σημειώθηκε από ομιλητές οι οποίοι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι «ενώ οι τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν όλων των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων στην ελεύθερη Κύπρο δεν συμβαίνει το ίδιο με του Ελληνοκύπριους, Αρμενίους, Μαρωνίτες και Λατίνους στο κατεχόμενο τμήμα του νησίου». Καταγγέλθηκε επίσης το γεγονός ότι στο κατεχόμενο μέρος του νησιού «δεν υπάρχει ελευθερία πρόσβασης σ΄όλα τα μνημεία, η δυνατότητα συντήρησής τους από τους ιδιοκτήτες τους και η απρόσκοπτη τέλεση θρησκευτικών ακολουθιών σ’ αυτά».

Στην ιστοσελίδα της εκκλησίας της Κύπρου διαβάζουμε ότι το σεμινάριο διοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, η ευρωβουλευτής κ. Ελένη Θεοχάρους, η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική κα. Corina Cretu. Συμμετείχαν θρησκευτικοί ηγέτες, ή εκπροσώποι τους απο την Κύπρο, καθώς και ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου εκπροσώπησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. Συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων στην Κύπρο Nareg, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών της Κύπρου Yuseif που εκπροσώπησε και τον βικάριο των Λατίνων της Κύπρου κ. G. Kraz. Ο Μουφτής της Κύπρου παρά την θετική ανταπόκριση του δεν μπόρεσε να συμμετάσχει. Την Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσώπησε ο κ. Σπύρος Αττάς και την Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών η κα. Elizabeta Kitanovic. Μίλησαν οι ευρωβουλευτές Ελένη θεοχάρους και ο D. Stier αμφότεροι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο όπως καταστήσουν σαφές στην Τουρκική κυβέρνηση ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υποχρεωτικός για την ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωση της ενταξιακής της πορείας.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν αρκετά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, εκπρόσωποι άλλων εκκλησιών που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες καθώς και άλλοι ευρωυπάλληλοι ή φίλοι της Κύπρου.

Παλαιότερα άρθρα: