Business Insider: Τελικά πόση ισχύ έχουν οι 4 CEO των τεχνολογικών κολοσσών;

Διαβάστε επίσης

Οι Διευθύνων Σύμβουλοι από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο πέρασαν από την μέγγενη του Κογκρέσου για το αν κάνουν χρήση της ισχύος τους για να συντρίψουν τον ανταγωνισμό.

Ο Mark Zuckerberg του Facebook, ο Sundar Pichai της Google, ο Tim Cook της Apple και ο Jeff Bezos του Amazon αντιμετώπισαν τα μέλη της υποεπιτροπής του Κογκρέσου, που προσπαθεί να κατανοήσει τη ισχύ των Big Tech από το 2019.

Η ακρόαση κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με τα μέλη της επιτροπής να εκφράζουν όχι μόνο τις παραδοσιακές αντιμονοπωλιακές ερωτήσεις σχετικά με τις εξαγορές εταιρειών, αλλά και ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες χρησιμοποιούν δεδομένα, αντιμετωπίζουν την πολιτική ομιλία και αν επωφελούνται από την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων άνθρωποι στην Κίνα.

Οι ακροάσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο και σε μερικές εβδομάδες η υποεπιτροπή θα δημοσιεύσει την πλήρη έκθεσή της.

1. Ο Jeff Bezos παραδέχτηκε ότι είναι πιθανό η Amazon να έχει χρησιμοποιήσει δεδομένα πωλητών τρίτων για να ωφελήσει τα προϊόντα της μάρκας
Ο Bezos ρωτήθηκε από την βουλευτή Pramila Jayapal σχετικά με μια έρευνα της Wall Street Journal από τον Απρίλιο, η οποία ισχυρίστηκε ότι η Amazon είχε χρησιμοποιήσει τα δεδομένα της αγοράς σχετικά με τρίτους πωλητές για να δημιουργήσει στρατηγικές για την ανάπτυξη των δικών της προϊόντων.
Η ακρόαση έδωσε επίσης κάποια εικόνα για τη νοοτροπία του Bezos σχετικά με τις εταιρείες που αγοράζουν, καθώς αποκάλυψε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από αυτόν σχετικά με την απόκτηση της εταιρείας οικιακής ασφάλειας Ring από το Amazon το 2018. Ο Μπέζος είπε στην επιτροπή ότι η θέση στην αγορά είναι ο πιο κοινός λόγος για τον οποίο οι εταιρείες αποκτούν η μία την άλλη.

2. Ο Tim Cook ρωτήθηκε επισταμένα με τον τρόπο που η Apple ελέγχει το App Store και λαμβάνει προμήθεια 30% από προγραμματιστές εφαρμογών

Ο τρόπος με τον οποίο η Apple ελέγχει το App Store της δέχτηκε επίθεση από τον εκπρόσωπο της Γεωργίας Χανκ Τζόνσον. Συγκεκριμένα, ο Cook υπερασπίστηκε την πολιτική του App Store να απαιτεί από τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμών της Apple Pay για αγορές εντός εφαρμογής, η οποία συνοδεύεται από προμήθεια 15% ή 30% σε οποιεσδήποτε πληρωμές εντός εφαρμογής. Για παράδειγμα, εάν αγοράσετε μια συνδρομή Spotify στην εφαρμογή Spotify iOS, μια περικοπή αυτής της πληρωμής μεταφέρεται στην Apple.

Για αυτό το στοιχείο των πολιτικών App Store της Apple δέχτηκε επίθεση από προγραμματιστές, συμπεριλαμβανομένου του Spotify, ο οποίος υπέβαλε καταγγελία κατά της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στην ΕΕ πέρυσι – η οποία είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη έρευνας τον περασμένο μήνα. Η Spotify υποστήριξε ότι αυτός ο κανόνας επιτρέπει στην Apple να διογκώνει τεχνητά τις τιμές ενώ ξεκινά ανταγωνιστικές εφαρμογές ίδιας μάρκας, όπως η υπηρεσία ροής μουσικής της Apple Music.

Αν και οι ερωτήσεις του Τζόνσον ήταν έντονες, οι αναλυτές της Wedbush αξιολόγησαν την εκτίμησή τους σχετικά με τον αντίκτυπό τους λέγοντας ότι «ο φλοιός ήταν χειρότερος από το δάγκωμα» σε αυτήν τη συγκεκριμένη σειρά ερωτήσεων.

3. Ο Mark Zuckerberg έπρεπε να εξηγήσει τη λογική του πίσω από την απόκτηση του Instagram και κατηγορήθηκε ότι απειλούσε να το συντρίψει εάν το Facebook δεν το αγόραζε

Οι εκπρόσωποι παρουσίασαν στον Mark Zuckerberg εσωτερικά email και κείμενα από το 2012 σχετικά με την απόκτηση Instagram από το Facebook.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του 2012 προς τον επικεφαλής οικονομικό διευθυντή του Facebook εκείνη την εποχή, ο Zuckerberg εξέφρασε την ανησυχία ότι το Instagram θα μπορούσε «να μας βλάψει ουσιαστικά χωρίς να γίνει τεράστια επιχείρηση».

Η επιτροπή δημοσίευσε επίσης μηνύματα που ανταλλάσσονται μεταξύ του ιδρυτή του Instagram Kevin Systrom και των επενδυτών αφού τους πλησίασε το Facebook. Σε ένα κείμενο, ο Systrom είπε ότι ανησυχεί ότι ο Zuckerberg μπορεί να πάει σε “λειτουργία καταστροφή” εάν το Instagram αρνήθηκε να πουλήσει.

Παρουσιάστηκε επίσης μια ανταλλαγή μεταξύ Zuckerberg και Systrom, στην οποία ο Zuckerberg είπε ότι το Facebook αναπτύσσει το δικό του προϊόν κάμερας.

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που διέπουν πώς θα μπορούσε να αποδειχθεί αυτή η μάχη για τις εταιρείες τεχνολογίας είναι οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Αν και τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί νομοθέτες έχουν επιτεθεί στο μέγεθος και την τακτική των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, το έχουν πράξει από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι δημοκράτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώην ελπιδοφόρου της προεδρίας, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, έχουν επικρίνει το μέγεθος της αγοράς εταιρειών όπως το Amazon και το Facebook και ζήτησαν διάλυση, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει κατηγορίες ότι πλατφόρμες όπως το Facebook και το Google χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να βλάψουν τους συντηρητικούς πολιτικούς και φωνές – μια κατηγορία για τις εταιρείες αρνούμαι.

Οι κομματικές διακρίσεις σχετικά με το πώς να διατηρήσουμε τη μεγάλη τεχνολογία στον λογαριασμό ήταν εμφανείς κατά την ακρόαση της Τετάρτης. Υπήρξε μια φλογερή ανταλλαγή μεταξύ των μελών της επιτροπής μετά τον Ρεπουμπλικανικό εκπρόσωπο Jim Jordan ρώτησε τον Sundar Pichai εάν η Google είναι προκατειλημμένη έναντι των συντηρητικών.

Business Insider: These 3 moments from Big Tech’s blockbuster antitrust hearing could come back to haunt the companies, according to Wall Street analysts

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: