CNN: Οι ΗΠΑ θέτουν νέο ημερήσιο ρεκόρ για τον αριθμό των εμβολίων που χορηγούνται

Διαβάστε επίσης

Ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ για τη χορήγηση εμβολίων Covid-19 δημιουργήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στις ΗΠΑ, αλλά πολλοί ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Ο συνολικός αριθμός των χορηγηθεισών δόσεων αυξήθηκε στα περίπου 3,38 εκατομμύρια, σύμφωνα με ένα tweet του Διευθυντή Δεδομένων Covid-19 του Λευκού Οίκου, Δρ. Cyrus Shahpar.

Είναι η τέταρτη φορά που ο αριθμός των χορηγηθεισών δόσεων αυξήθηκε πάνω από 3 εκατομμύρια τις τελευταίες ημέρες. Το προηγούμενο ρεκόρ μιας ημέρας ήταν μόλις πάνω από 3,2 εκατομμύρια δόσεις, στις 13 Μαρτίου.

Ενώ το ρεκόρ είναι υπέροχα νέα, δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει, λένε οι ειδικοί. Τα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για επιστροφή στην κανονική ζωή γίνονται όλο και πιο εμφανή.

Τα κράτη χαλαρώνουν τους περιορισμούς για δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συγκεντρώσεις. Περισσότερες σχολικές μονάδες ανοίγουν ξανά για προσωπική μάθηση. Τα ταξίδια αυξάνονται, αφού σχετικές έρευνες δείχνουν περισσότερους από 1 εκατομμύριο επιβάτες ημερησίως στα αεροδρόμια των ΗΠΑ για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, ο μεγαλύτερος αριθμός από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 στις αρχές του 2020.

Η Δρ Rochelle Walensky, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, δήλωσε στο NBC ότι οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να έχουν περίπου 1.000 θανάτους την ημέρα», που σημείωσε ότι ήταν πάρα πολλοί.
Όσον αφορά τον αριθμό των καθημερινών λοιμώξεων, ο Walensky είπε, “Αυτό που με ανησυχεί είναι η σταθερή ροή των 50.000, 60.000 – και συνεχίζουμε να το βλέπουμε ακόμη και σήμερα.”

Ο Walensky επισήμανε πρώιμα σημάδια ότι οι εμβολιασμοί λειτουργούν, αναφέροντας τα μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας για άτομα άνω των 65 ετών. Ωστόσο, κυκλοφορούν περισσότερες μολυσματικές παραλλαγές του Covid-19, προειδοποίησε.

Με ορισμένες πολιτείες να αυξάνουν τουλάχιστον 10% σε εβδομαδιαίες μέσες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, παραλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης και πιθανή στασιμότητα στον αγώνα κατά του Covid-19.

“Μας λέει όταν έχουμε μια πιο μεταδοτική παραλλαγή ότι όλα τα στοιχήματα είναι εκτός λειτουργίας, διότι αυτό σημαίνει ότι οι δραστηριότητες που θεωρούσαμε ότι ήταν αρκετά χαμηλού κινδύνου, τώρα θα είναι υψηλότερου κινδύνου”, δήλωσε ο ιατρός αναλυτής του CNN, Dr. Leana Wen, στον Άντερσον Κούπερ του CNN Πέμπτη.
Οι παραλλαγές είναι επίσης περίπλοκες θεραπείες, καθώς η χρήση ορισμένης θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα για τη θεραπεία του Covid-19 έχει σταματήσει λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας.

Το επίκεντρο τώρα είναι να εμβολιαστούν αρκετοί Αμερικανοί για να αποτρέψουν τα κύματα σε μολύνσεις και νοσηλεία.

Ενώ υπάρχει αισιοδοξία για εμβολιασμούς σε εθνικό επίπεδο, με τη διοίκηση Μπάιντεν να θέτει στόχο να διανεμηθούν 200 εκατομμύρια δόσεις τις επόμενες εβδομάδες, υπάρχει μια επιπλέον ανησυχία επειδή τα εμβόλια Pfizer και Moderna χορηγούνται σε δύο δόσεις που ίσως καθυστερήσουν να γίνουν. Αυτό σημαίνει ότι στα καλύτερα σενάρια απαιτείται περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί η επιστροφή στην ομαλότητα.

“Προκειμένου να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης ακόμη και σε αυτό το ποσοστό, πιθανότατα θα χρειαστούν περίπου πέντε μήνες, υποθέτοντας ότι μπορούμε να πείσουμε πλήρως το 70% του πληθυσμού να κάνει το εμβόλιο”, δήλωσε ο ιατρός αναλυτής του CNN Dr. Jonathan Reiner στο CNN Έριν Μπέρνετ την Πέμπτη.
Ακόμα και για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ο Wen είπε ότι πρέπει να λαμβάνονται περαιτέρω προφυλάξεις κατά την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

“Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή όταν υπάρχει τόσο υψηλό επίπεδο κορωναϊού που κυκλοφορεί στις κοινότητές μας, ακόμη και άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως όταν είναι σε δημόσιο χώρο με άλλους που δεν έχουν εμβολιαστεί, το ευγενικό και σωστό πράγμα για αυτούς είναι να φοράς μάσκα », είπε ο Wen.

Ενώ τα κράτη και οι διανομείς εμβολίων πιέζουν να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ενήλικες, η τελευταία έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον είναι μια υπενθύμιση του τι έρχεται για το έθνος.

Τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι θα έχουν πεθάνει λόγω του Covid-19 μέχρι την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του πανεπιστημίου, που σημαίνει ότι περίπου 59.000 άνθρωποι θα πεθάνουν τους επόμενους τρεις μήνες. Η IHME λέει ότι 10.000 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν εάν η χρήση μάσκας αυξανόταν από το τρέχον ποσοστό 75% στο 95% του πληθυσμού.

“Η πλειονότητα των κρατών στο βόρειο μισό της χώρας έχει τώρα αυξανόμενη μετάδοση, με τις πιο έντονες αυξήσεις στο Μίσιγκαν. Οι αυξήσεις πιθανότατα σχετίζονται με το συνδυασμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Β.1.1.7 και των πρόσφατων αυξήσεων στην κινητικότητα, ” είπε.

Με τις αυξήσεις στις προμήθειες εμβολίων, οι πολιτείες ανοίγουν την επιλογή του εμβολιασμού σε περισσότερους ενήλικες.

Καλιφόρνια, Κονέκτικατ, Φλόριντα, Μινεσότα, Νιού Χάμσαϊρ και Βόρεια Καρολίνα ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι στους ενήλικες σχεδόν όλων των ηλικιών θα δοθεί το πράσινο φως για εμβολιασμούς μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Έξι πολιτείες έχουν ήδη επεκτείνει την επιλεξιμότητα του εμβολίου κορανοϊού σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, σύμφωνα με πρόσφατο αριθμό CNN και τουλάχιστον 26 ακόμη σχεδιάζουν να την ανοίξουν για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω έως τα τέλη Απριλίου.

Εμβολιασμοί σε παιδιά

Εν τω μεταξύ, οι φαρμακευτικές εταιρείες αρχίζουν να δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού παιδιών, κάτι που θα αποτελούσε ένα άλλο επίπεδο άμυνας ενάντια σε ένα κύμα μολύνσεων, καθώς οι σχολικές περιοχές ελπίζουν για πλήρη προσωπική μάθηση.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Duke έχουν ξεκινήσει τη δοκιμή του εμβολίου Pfizer / BioNTech coronavirus σε παιδιά κάτω των 12 ετών, δήλωσε η εταιρεία στο CNN την Πέμπτη. Τουλάχιστον δύο παιδιά έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση.

Η Moderna ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την επόμενη φάση σε δοκιμές παιδιατρικών εμβολίων, με την εγγραφή παιδιών στις ΗΠΑ και τον Καναδά ηλικίας 6 μηνών έως 11 ετών.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε προηγουμένως ότι προτίθεται να ξεκινήσει δοκιμές για άτομα ηλικίας 12 έως 18 ετών και στη συνέχεια να προσθέσει νεότερους ανθρώπους στις δοκιμές.

Το εμβόλιο Pfizer / BioNTech θα μπορούσε να είναι έτοιμο για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών έως τις αρχές της επερχόμενης σχολικής χρονιάς, δήλωσε ο Δρ William Gruber, ανώτερος αντιπρόεδρος της κλινικής έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων της Pfizer, σε συνέντευξη στο NBC News την Πέμπτη.

«Ολόκληρος ο πληθυσμός θα μπορούσε να ωφεληθεί από το εμβολιασμό των παιδιών σχολικής ηλικίας», σημείωσε ο Gruber.

Πηγή: https://edition.cnn.com/2021/03/26/health/us-coronavirus-friday/?fbclid=IwAR00w-dHd6xV0DLkhRZEoUI3yGcc68UGb3-13x10OfJqqRq3GGURecqjm3k

Παλαιότερα άρθρα: