De Facto: Έργα και ημέρες της Χρυσής Αυγής στην Ευρωβουλή (Μέρος Β)

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Συνέχεια από Μέρος Α

Μία σημαντική παράλειψη είχε γίνει στο πρώτο μέρος, αναφορικά με την ψήφιση της έκθεσης που αφορούσε τη μείωση κατανάλωσης πλαστικής σακούλας. Στην έκθεση αυτή οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής ψήφισαν κατά.

Factum I

Χωρίς λοιπόν πολλούς προλόγους, οι πληροφορίες μου από τις Βρυξέλες, λένε ότι δεν είναι καθόλου μυστικό ότι κατά την περίοδο συζήτησης της συγκεκριμένης έκθεσης, το lobby των πλαστικών είχε κάνει έντονες δράσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τους ευρωπαίους βουλευτές, ασκώντας πιέσεις προκειμένου να ψηφίσουν αρνητικά για την έκθεση όσοι περισσότεροι ευρωβουλευτές ήταν δυνατό. Δεν θα κάνω καμία περαιτέρω, εικασία. Θα μείνω μόνο στη γραπτή εξήγηση που έδινε ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής για την καταψήφιση της έκθεσης και η οποία εξαντλούνταν στο ότι, αν και είναι ένα θετικό βήμα, δεν είναι αρκετό και θα έπρεπε να γίνουν πολύ περισσότερα.

Τι συνέβη όμως στην περίπτωση άλλης ψηφοφορίας που αφορούσε την πρωτοβουλία ενίσχυσης θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς ώστε να υποβοηθηθεί η ανακατεύθυνση της οικονομίας στην πράσινη ανάπτυξη;

Factum II

Στην εν λόγω πρωτοβουλία οι ευρωβουλευτές καλούνταν να ψηφίσουν υπέρ η κατά της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Πράσινη απασχόληση για να στηριχθεί η δομική στροφή στην πράσινη ανάπτυξη μέσω της μεγέθυνσης των ευκαιριών εργασίας».
Στην παρούσα φάση βέβαια οποιαδήποτε πρωτοβουλία για ενίσχυση θέσεων εργασίας θα ήταν σωτήρια για μία χώρα όπως η Ελλάδα, είτε ήταν πράσινες είτε όχι.

Σε αυτή την ψηφοφορία και οι τρείς ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής, Συναδινός, Φουντούλης και Επιτήδειος, ψήφισαν κατά. Όλοι μάλιστα έδιναν ακριβώς την ίδια γραπτή εξήγηση η οποία ανέφερε «Η πράσινη ανάπτυξη όντως μπορεί να ενισχύσει την οικονομία, εντούτοις η προσέγγιση της έκθεσης ακολουθεί την λογική των προηγούμενων ήδη αποτυχημένων στρατηγικών». Πλήρως αινιγματική θα την χαρακτήριζε κανείς.

Factum III

Αντίστοιχα σε σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις στρατηγικές επενδύσεις με στόχο την καταπολέμηση της φτώχιας, οι τρεις ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά με μία εξίσου αινιγματική λογική. Στην δημιουργία Ταμείου για την καταπολέμηση της φτώχιας και της ανεργίας στην Ευρώπη (Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), είδαν την προσπάθεια «χειραγώγησης της κοινής γνώμης παρά τη λύση του προβλήματος».
Συγκεκριμένα και στις τρεις επεξηγήσεις αναφερόταν ότι «η αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας δεν επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ταμείων, τα οποία αποτελούν περισσότερο ένα μέσο χειραγώγησης της κοινής γνώμης παρά τη λύση του προβλήματος»
Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να ακούγαμε και τη γνώμη ενός ανέργου ψηφοφόρου της Χρυσής Αυγής για το θέμα.

Το πιο ενδιαφέρον όμως το κράτησα για το τέλος.

Factum IV

«Αποτροπή χρήσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για σκοπούς ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατών». Η εν λόγω έκθεση αφορά τον περιορισμό χρήσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος με σκοπό τον περιορισμό αφενός του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη αλλά και της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων. Εκεί περιλαμβανόταν η κατανόηση του νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πάλι οι τρεις ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής ψήφισαν κατά με εντελώς πανομοιότυπες επεξηγήσεις.
«Εφόσον η κύρια πηγή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και η νομιμοποίηση εσόδων είναι κυρίως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω του δαιδαλώδους τραπεζικού συστήματος, η πρόβλεψη εξαιρέσεων στην εφαρμογή κανόνων και περιορισμών είναι εσφαλμένη (όπως η πρόβλεψη εξαιρέσεων στις μεμονωμένες συναλλαγές, η αύξηση του κατωφλίου για τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, το χαμηλό ύψος των διοικητικών χρηματικών προστίμων κτλ).» ανέφεραν στη γραπτή τους εξήγηση.

Πάλι θα αποφύγω τις εικασίες, γιατί υπάρχει και μία δίκη που είναι σε εξέλιξη και το δικαστικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι καθημερινά προκύπτουν εκπληκτικά πράγματα από τη δικογραφία και τις καταθέσεις μαρτύρων.
Πάντως είναι μόλις τρεις ημέρες που έχει προκύψει από το τελικό υπόμνημα της Πολιτικής Αγωγής των Αιγυπτίων ψαράδων που είχαν δεχθεί επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής και η υπόθεσή τους συμπεριλαμβάνεται στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, ότι η Χρυσή Αυγή «είχε ήδη φροντίσει να οικοδομήσει παράνομες διόδους για την φυγάδευση μαύρου χρήματος που έρρεε στα ταμεία της». Μία τέτοια περίπτωση φαίνεται να είναι η χρηματοδότηση από τον πρόεδρο των Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, λίγο μετά την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής σε μέλη του ΠΑΜΕ και τη δολοφονία Φύσσα.

Τι είδους όμως κανάλια είναι αυτά;

Το υπόμνημα, όπως αναρτήθηκε στη σελίδα jailgoldendawn.com αναφέρει χαρακτηριστικά:
«ο Βλαχόπουλος Δημήτριος, οικονομικός διευθυντής του “κόμματος” με έδρα τα γραφεία του στην Λεωφόρο Μεσογείων αρ. 131, διατηρεί δύο ασφαλιστικές εταιρείες, την “Εξέλιξη ΕΠΕ” και την “Κίνηση Sub Agent ΕΠΕ”, με τις φερόμενες ως έδρες τους να είναι ανύπαρκτες, και με συμμετοχή στα κεφάλαιά τους δύο κυπριακών off- shore εταιρειών: της Palmsun Holdings Ltd (στο κεφάλαιο της “Εξέλιξη ΕΠΕ”) υπό διεύθυνση της Γεννατά Αγγελικής και της Stormia Investments Ltd (στο κεφάλαιο της ““Κίνηση Sub Agent ΕΠΕ”) ομοίως. Αμφότερες οι κυπριακές αυτες εταιρείες off-shore με φερόμενη εγκατάσταση στη χώρα μας βρέθηκαν ανύπαρκτες σε επιτόπιο έλεγχο. Πρόκειται δηλαδη για εταιρείες φαντάσματα που αποτελούν κλασικό όχημα φυγάδευσης μαύρου χρήματος.»

Παλαιότερα άρθρα: