Δείτε πως θα “σκοτώσετε” τον κορωνοϊό στο αυτοκίνητό σας!

Διαβάστε επίσης

Το πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών υψηλής αφής είναι δύο από τους καλύτερους τρόπους για την άμυνα κατά της εξάπλωσης του κορονωϊού, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σίγουρα οι περισσότεροι πολίτες έχουν μάθει κάποια κατάλληλη τεχνική για το πλύσιμο των χεριών και ποια οικιακά καθαριστικά μπορούν να καταστρέψουν τον κορωνοϊό.

Τι γίνεται όμως με το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας;

Εάν εσείς ή κάποιος άλλος που βρισκόταν στο αυτοκίνητό σας παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας, πρέπει να καθαρίσετε πολύ καλά τις συχνά αγγιζόμενες επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένου του τιμονιού, των χειρολαβών των θυρών, του μοχλού αλλαγής ταχυτήτων, τυχόν διακοπτών, κουμπιών ή την οθόνη αφής, τα υποβραχιόνια πόρτας, τις χειρολαβές και του λεβιέδες ρύθμισης των καθισμάτων, επισημαίνει η Jennifer Stockburger διευθύντρια των επιχειρήσεων Auto Test Center στο Consumer Report.

Aν κάποιος είναι ιδιοκτήτης ή οδηγός Ταξί ο οποίος μεταφέρει πολλούς επιβάτες ή οδηγεί ένα ενοικιασμένο όχημα θα πρέπει ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα να καθαρίζει τις επιφάνειες που ακουμπούν οι πελάτες. Πάντως το εσωτερικό αυτοκινήτου είναι λιγότερο ανθεκτικό στην.. επιβίωση του κορωνοϊού από έναν πάγκο κουζίνας ή νεροχύτη. Μάλιστα πολλά από τα οικιακά καθαριστικά που σκοτώνουν τον κορωνοϊό σε σκληρές επιφάνεις στο σπίτι μπορούν επίσης να καθαρίσουν ένα αυτοκίνητο χωρίς να βλάψουν το εσωτερικό του.

Τα διαλύματα αλκοόλης που περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλ είναι αποτελεσματικά κατά του κορονωϊού, σύμφωνα με το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ως επί το πλείστον, σχεδόν κάθε εσωτερική επιφάνεια ενός οχήματος μπορεί να καθαριστεί με αλκοόλη, λέει ο Jeff Stout, εκτελεστικός διευθυντής της Yanfeng Automotive Interiors.

Η Yanfeng είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής εσωτερικών εξαρτημάτων αυτοκινήτων παγκοσμίως και συνεργάζεται με σχεδόν κάθε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία οπότε σίγουρα και στο δικό σας αυτοκίνητο υπάρχει κάποιο εξάρτημα της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Η συγκεκριμένη εταιρεία λοιπόν προτείνει τη χρήση ισοπροπυλικής αλκοόλης για τον καθαρισμό εξαρτημάτων στο εσωτερικό των αυτοκινήτων.

«Θα το χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε τις μουτζούρες ή οποιαδήποτε λεπτομέρεια της τελευταίας στιγμής, προτού στείλουμε το προϊόν», λέει ο Stout.

Όλα τα προϊόντα της εταιρείας – από πλαστική επένδυση σε ζωγραφισμένο χρώμιο έως απομιμήσεις δέρματος – έχουν δοκιμαστεί για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν ζημιά όταν εκτίθενται σε καθαρή ισοπροπυλική αλκοόλη. Ο Stout επισημαίνει επίσης ότι είναι ακόμη δυνατό να τρίβετε την εξωτερική επιφάνεια της ταπετσαρίας με μαλακό ύφασμα εμποτισμένο με αλκοόλ, για να το καθαρίσετε.

Πάντως οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει κανείς για τον καθαρισμό του εσωτερικού κάποιου οχήματος λευκαντικό ή υπεροξείδιο του υδρογόνου καθώς από τη μία μπορεί να σκοτώνει τον κορωνοϊό αλλά από την άλλη είναι πολύ πιθανό να βλάψει την ταπετσαρία του αυτοκινήτου.

Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθαριστικά με βάση την αμμωνία στις οθόνες αφής των αυτοκινήτων καθώς μπορεί να βλάψουν τα αντιολισθητικά και αντιδακτυλικά αποτυπώματά τους.

Η έντονη πλύση με σαπούνι και νερό μπορεί επίσης να καταστρέψει έναν κορωναϊό.

«Οι τριβές από τον καθαρισμό συμμετέχουν επίσης στην καταστροφή. Θέλετε να κάνετε το καλύτερο με αυτό που έχετε, έτσι με σαπούνι και νερό μπορεί να απομακρύνεται τον κίνδυνο», λέει ο Stephen Thomas, επικεφαλής των μολυσματικών ασθενειών και διευθυντής της παγκόσμιας υγείας στο Upstate Medical University.

Το σαπούνι και το νερό είναι επίσης ασφαλή για τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους αυτοκινήτων – ειδικά υφάσματα και παλαιότερο δέρμα που μπορεί να έχει αρχίσει να σπάει. Απλά φροντίστε να μην τρίβετε πάρα πολύ σκληρά, λέει ο Larry Kosilla, πρόεδρος της εταιρίας AMMO NYC.

Παλαιότερα άρθρα: