Δείτε πώς είναι η κάρτα για τους ταξιδιώτες από περιοχές «υψηλού κινδύνου» λόγω Εμπόλα

Διαβάστε επίσης

Οδηγίες για την κάρτα που πρέπει να συμπληρώνουν οι επιβάτες που προέρχονται από περιοχές «υψηλού κινδύνου» δίνει το υπουργείο Υγείας στους υπεύθυνους των αεροδρομίων.

Οπως αναφέρει σε έγγραφό της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, λόγω της εξέλιξης της επιδημίας του ιού Έμ̟πολα σε χώρες της δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία και Σιέρρα Λεόνε) και για την α̟ποφυγή ανεξέλεγκτης εισόδου κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού στην Ελλάδα, επιβάλλεται η εφαρμογή προληπτικών μέτρων ελέγχου εισόδου επιβατών στα αεροδρόμια της χώρας.

Σκοπός των μέτρων είναι η έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων και η παροχή οδηγιών για τη νόσο σε ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες που εισέρχονται από πληγείσες χώρες.

Η Ελλάδα θεωρείται χώρα χαμηλού κινδύνου για εμφάνιση κρούσματος, αλλά κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, δεδομένης και της εμφάνισης κρουσμάτων και σε ευρωπαϊκές χώρες.

EBOLA CARD

Η κάρτα περιλαμβάνει δημογραφικά στοιχεία του επιβάτη, πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι, πιθανή επαφή ή συμπτώματα.

EBOLA CARD2

Τα δεδομένα της είναι εμπιστευτικά και τίθενται υπό τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Με ευθύνη των αεροπορικών εταιρειών, κάθε επιβάτης διεθνούς πτήσης εκτός Σένγκεν με προορισμό την Ελλάδα, πρέπει να εφοδιάζεται με την κάρτα, η οποία συμπληρώνεται πριν την προσγείωση του αεροπλάνου και συλλέγεται κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων.

Σε περίπτωση που ο επιβάτης έχει ιστορικό ταξιδιού τις χώρες όπου ενδημεί ο ιός, θα οδηγείται σε ειδικό χώρο που έχει ορίσει το Αεροϋγειονομείο, όπου θα εξετάζεται και θα αξιολογείται.

Όλες οι συμπληρωμένες κάρτες θα αποστέλλονται στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπου θα τηρούνται τουλάχιστον για δύο μήνες.

Παλαιότερα άρθρα: