Δεν φεύγουν οι πρόσφυγες από το λιμάνι της Χίου

Διαβάστε επίσης

Αμετακίνητοι στην κεντρική ράμπα πρόσδεσης των πλοίων στο λιμάνι της Χίου παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μετά την μεγάλη έξοδό τους από το hot spot της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός.

Σύμφωνα με το όσα αναφέρει το Politischios.gr, σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και στην οποία συμμετείχαν Δήμος, Περιφέρεια, Αστυνομία, Λιμενικό, η συντονίστρια του νησιού για το μεταναστευτικό Λ. Αρσενοπούλου αλλά και ο Κυβερνητικός Βουλευτής Α. Μιχαηλίδης αποτιμήθηκε η παρούσα κατάσταση ενώ πάρθηκε κοινά η απόφαση να αποκλειστεί ο λιμένας της Χίου τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα και αντ’ αυτού να χρησιμοποιηθεί η δυτική πύλη του νησιού, δηλαδή το λιμάνι των Μεστών. Μάλιστα έχει ενημερωθεί και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ ώστε να προγραμματίσει δρομολόγια για τα Μεστά μέχρι το άνοιγμα του κεντρικού λιμένα.

Oπως αναφέρει το astraparis.gr παρά το γεγονός ότι και τα δύο πλοία, το τακτικό δρομολόγιο Blue Star 1 και το έκτακτο δρομολόγιο Tera Jet, παρέκαμψαν το λιμάνι της Χίου, οι συγκεντρωμένοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν τον χώρο και να πάνε έστω στον καταυλισμό της Σούδας, που είναι λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά.

Με λιγοστές κουβέρτες, γυναίκες με μικρά παιδιά πέρασαν τη νύχτα στο λιμάνι. Στον χώρο της αποβάθρας βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς και δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, καθώς και αλληλέγγυοι πολιτες και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στο hot spot της ΒΙΑΛ, όπου βρίσκονται περί τα 800 άτομα, μεταφέρθηκαν και οι αφιχθέντες την Πέμπτη και την Παρασκευή πρόσφυγες και μετανάστες, που παρέμεναν προσωρινά δίπλα από το λιμεναρχείο Χίου.

Μετά τη μαζική φυγή της Παρασκευής η αστυνομική διεύθυνση Χίου λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψει νέες αποδράσεις.Ήδη, εκτελούνται εργασίες για την επισκευή των συρματοπλεγμάτων της ΒΙΑΛ, που έχουν ανοίξει οι πρόσφυγες, προκειμένου να φύγουν από τον χώρο, ενώ η αστυνομία έχει τοποθετήσει αστυνομικούς οι οποίοι εκτελούν περιπολία στην περίφραξη, για την αποτροπή νέων εξόδων.
πληροφορίες από astraparis.gr

Παλαιότερα άρθρα: