ΔΕΠΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός IGB – Θα λειτουργήσει το 2018

Διαβάστε επίσης

Με την παρουσία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, κας Temenuzhka Petkova, πραγματοποιήθηκε χθες στη Σόφια συνάντηση εκπροσώπων των εταιρειών που συμμετέχουν στην εταιρεία ICGB EAD, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

Στην ICGB EAD μέτοχοι είναι η εταιρεία POSEIDON (στην οποία συμμετέχουν ισότιμα η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON) και η βουλγαρική Bulgarian Energy Holding (BEH).

Στη συνάντηση οριστικοποιήθηκε το αναθεωρημένο πρόγραμμα ανάπτυξης του έργου, καθώς και ο οδικός χάρτης για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού που προγραμματίζεται για το 2018.

Η συνάντηση, σε συνέχεια δεσμεύσεων των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας, είχε σκοπό την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη συντομότερη υλοποίηση του έργου.

Επιπλέον, οι δύο συνεργαζόμενες πλευρές ενέκριναν τον προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση των απαραίτητων δράσεων, μέχρι την έναρξη κατασκευής του αγωγού.

Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 180 χλμ., από τα οποία 30 χλμ. θα αναπτυχθούν σε ελληνικό έδαφος (από την Κομοτηνή έως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα) και τα 150 χλμ στη Βουλγαρία. Θα έχει μεταφορική ικανότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, η οποία μπορεί μελλοντικά να αυξηθεί στα 5 δισ. κυβικά με κατασκευή συμπιεστή.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, ο εκπρόσωπος της EDISON κ. Elio Ruggeri και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της BEH κ. Theodora Georgieva.

Παλαιότερα άρθρα: