Δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, μετέφερε στον Έλληνα ομόλογό του, Θάνο Ντόκο, τη δέσμευση της διοίκησης Μπάιντεν για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Στη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία ο Τζέικ Σάλιβαν καλωσόρισε την «ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες- συμπεριλαμβανόμενης της ενισχυόμενης αμυντικής συνεργασίας- και μετέφερε τη δέσμευση της διοίκησης Μπάιντεν για την περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των σχέσεων», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε η σημασία της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ καλωσόρισε την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά στο Κυριακό, υποσχέθηκε τη συνεχιζόμενη αμερικανική στήριξη στις προσπάθειες υπό τον ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου, ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τζέικ Σάλιβαν και ο Θάνος Ντόκος συζήτησαν τη σημασία της «αντιμετώπισης της επιβλαβούς επιρροής στην περιοχή». Επίσης, ο Αμερικανός αξιωματούχος χαιρέτισε τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας για «την ασφάλιση των κρίσιμων υποδομών της για τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια».

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν σε επικοινωνία για τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, τονίζοντας τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας.

Παλαιότερα άρθρα: