Δεύτερη Φορά Αριστερά: Μόνιμη ρήτρα περικοπών στις συντάξεις – Αυτόματη περικοπή χωρίς να αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Νέα σενάρια–σοκ για τις συντάξεις, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού – Συνταξιοδοτικού, φέρνουν στην επιφάνεια πληροφορίες που καταγράφονται στον Τύπο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο του «Ελεύθερου Τύπο της Κυριακής», θεσπίζεται μόνιμη ρήτρα περικοπών στις συντάξεις, αλλά και «Σταθεροποιητής», ώστε να μειώνονται αυτομάτως οι συντάξεις, χωρίς, μάλιστα, να απαιτείται κυβερνητική απόφαση.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αποκαλύπτει το «Σχέδιο Κατρούγκαλου» και αναφέρει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται περικοπές έως και 12% για όσους έφυγαν πριν τα 67 στη σύνταξη, ενώ μιλάει για επαναϋπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών όσων λαμβάνουν πάνω από 700 ευρώ το μήνα.

Στο «μάτι του κυκλώνα» φέρονται να μπαίνουν απόστρατοι και συνταξιούχοι δημοσίου – ΔΕΚΟ, που έφυγαν με σύνταξη πάνω από το 80% του μισθού τους.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», συνταξιούχος που είναι σήμερα 60 ετών και αποχώρησε στα 53 του με 35 χρόνια εργασίας και με βάση υπολογισμού της σύνταξης τον τελευταίο του μισθό, θα υποστεί μεγαλύτερη μείωση από έναν άλλο που βγήκε με τα ίδια χρόνια στη σύνταξη, αλλά στα 60 του χρόνια, ενώ άλλος που συνταξιοδοτήθηκε στα 65 θα έχει ακόμη μικρότερη μείωση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ποσοστό των περικοπών θα καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της σύνταξης που θα έπρεπε να έχει ένας συνταξιούχος. Αν, για παράδειγμα μια σημερινή σύνταξη των 1.300 ευρώ έπρεπε να είναι –βάσει των κριτηρίων επανυπολογισμού- στα 1.150 ευρώ, τότε θα κοπούν τα 150 ευρώ. Αν μια σύνταξη των 1.500 ευρώ υπολογιστεί με τα κριτήρια και βγαίνει στα 1.280 ευρώ, τότε θα μειωθεί κατά 120 ευρώ.

Το ποσοστό μείωσης στην πρώτη περίπτωση είναι 12,6%, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η σύνταξη μειώνεται κατά 15%. Αν μια σύνταξη μειώνεται των 717 ευρώ (κατώτατη μαζί με ΕΚΑΣ) υπολογιστεί εκ νέου με κριτήρια ηλικίας αποχώρησης, εισφορών και αποδοχών και το νέο ποσό που θα προκύψει είναι 650 ευρώ, τότε η πιθανή μείωση είναι 9,6%.

Το κρίσιμο για το υπουργείο Εργασίας, το σχέδιο του οποίου δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι προκύπτουν 1,8 δισ. ευρώ από τις περικοπές που θα περιλαμβάνει και τις χαμηλές συντάξεις ή αν θα αποφασιστεί να πληρώσουν «τη νύφη» οι συνταξιούχοι με αποδοχές πάνω από τα 1.000 ευρώ ή τα 1.200 ευρώ.

Παλαιότερα άρθρα: