Νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας για τη Σκωτία;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Την ανεξαρτητοποίηση της από την Βρεττανία λόγω Brexit, ζητά η Σκωτία. Η πρώτη υπουργός της αποκεντρωμένης σκωτσέζικης κυβέρνησης, Νίκολα Στέρτζιον, θα ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα την εξουσιοδότηση του κοινοβουλίου της Σκωτίας για να συμφωνήσει με την κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου τους όρους διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Όπως είπε, η επιλογή της βρετανικής κυβέρνησης να επιδιώξει ένα σκληρό Brexit με έξοδο από την ενιαία αγορά έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα και τη βούληση του λαού της Σκωτίας. Η Ν. Στέρτζιον προσδιόρισε ως επιθυμητή χρονική στιγμή διεξαγωγής του δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του 2018, οπότε και εκτιμάται πως θα έχουν συμφωνηθεί οι όροι του Brexit.

Παραθέτουμε  εκτενή ανάλυση του Κωνσταντίνου Παντελή:

Η Σκωτία ενδέχεται να διενεργήσει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, το φθινόπωρο του 2018, λίγους μήνες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρωθυπουργός της, Nicola Sturgeon, στο BBC.

Η προοπτική μιας ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία της Σκωτίας που σίγουρα θα προκαλούσε σοβαρούς τριγμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις μήνες πριν από την έξοδο από την ΕΕ, θα προσέθετε νέα δεδομένα στο Brexit με αβέβαιες συνέπειες για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η απειλή της Σκωτίας για δεύτερη ψηφοφορία ανεξαρτησίας ασκεί παράλληλα πίεση προς την πρωθυπουργό, Theresa May, δεδομένου ότι προετοιμάζεται για τις επίσημες διαπραγματεύσεις εξόδου της χώρας με τα άλλα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βάση των όρων που έχει θέσει σχετικά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Sturgeon σχολίασε ότι το φθινόπωρο του 2018 θα είναι μια λογική χρονική στιγμή για τη Σκωτία να διενεργήσει ένα νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, καθώς εκείνη τη στιγμή θα υπάρχει κάποιο απτό σχέδιο συμφωνίας για την έξοδο του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, όταν το περίγραμμα της συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου καταστεί σαφές και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήσει την έξοδο από την ΕΕ, νομίζω ότι θα είναι κοινή λογική για τη Σκωτία να χρησιμοποιήσει αυτή την επιλογή», είπε συγκεκριμένα στο BBC η Sturgeon, η οποία ηγείται της υπέρ της ανεξαρτησίας κυβέρνησης του Εδιμβούργου.

Εντούτοις, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετικά με την ακριβή ημερομηνία της ψηφοφορίας, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνταγματικές συμβάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση της May, η οποία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πως δεν υπάρχει ανάγκη για ένα δεύτερο γύρο δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το Brexit της 23ης Ιουνίου έθεσαν, εκ των πραγμάτων, το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου σε αμφισβήτηση γιατί η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, αλλά Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής.

Η Sturgeon έχει προειδοποιήσει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης στο Λονδίνο για το Brexit – ιδίως η απόφαση της May να θέσει ως προτεραιότητα τους μεταναστευτικούς ελέγχους σε σχέση με την κατά προτίμηση πρόσβαση στην ενιαία αγορά – κάνουν την ψηφοφορία για την ανεξαρτησία ακόμα πιο απαραίτητη για το λόγο ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει από το 2014, όταν Σκωτσέζοι ψήφισαν με ποσοστό 55-45 να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, δήλωσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία εξόδου με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 αν και πολλοί διπλωμάτες έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το αν μια συνολική συμφωνία Brexit μπορεί να επιτευχθεί σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι η May πρόκειται να εκκινήσει τις επίσημες συνομιλίες εξόδου στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Πηγές κοντά στην Sturgeon λένε πως η επίσημη ανακοίνωση της May για την αποχώρηση από την ΕΕ αποτελεί βασικό ορόσημο, και υποστήριξηαν ότι καμία απόφαση σχετικά με ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα δεν θα ληφεθεί προτού εκκινήσουν οι επίσημες συνομιλίες.

Εν καταλείδι, αξίζει να αναφερθεί επίρσης ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά υποστήριξης για την ανεξαρτησία της Σκωτίας έχουν ελάχιστα μετακινηθεί από το περίπου 45% του 2014, και ότι οι περισσότεροι Σκωτσέζοι δεν επιθυμούν μία ακόμη ψηφοφορία απόσχισης.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: