Διαμάχη Σόιμπλε με Γκάμπριελ για το μέλλον της ΕΕ – Τι τους χωρίζει

Διαβάστε επίσης

Δύο σχολές σκέψεις φαίνεται πως σχηματοποιούνται στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά της ΟΝΕ.

Οι δύο πόλοι παίρνουν σάρκα και οστά στους δύο ισχυρούς υπουργούς της Άνγκελα Μέρκελ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Όπως αποκαλύπτει το περιοδικό Spiegel επικαλούμενο εμπιστευτικά έγγραφα της γερμανικής κυβέρνησης, η διαμάχη μεταξύ των δύο εκφράζεται πλέον ανοικτά με τον Χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομικών να ζητά ενίσχυση του διακρατικού χαρακτήρα της ευρωπαϊκής ταυτότητας και περιορισμό της Κομισιόν, ενώ τον Σοσιαλδημοκράτη κυβερνητικό «συγκάτοικο» να ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες που υπόκεινται σε προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση» για χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία «ως αναγκαία προϋπόθεση για την περαιτέρω ενσωμάτωση», αναφέρει το Spiegel. Εκτός τούτου, ο κ. Σόιμπλε ζητά ένα «τείχος προστασίας» απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Κομισιόν. Θα πρέπει να εμποδίσουμε «να διακινδυνευθεί ο ρόλος της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών με την ανάληψη ενός ολοένα και μεγαλύτερου πολιτικού ρόλου εκ μέρους της». Πέραν τούτου «θα πρέπει αποκλεισθούν νέοι μηχανισμοί μόνιμης μεταφοράς πόρων μεταξύ των χωρών μελών», σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού.

Αντίθετα, το υπουργείο Εξωτερικών τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας απέναντι σε χώρες οι οποίες εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις. Προτείνει δε μεταξύ άλλων «να εισαχθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ένας «χρυσός κανόνας», ο οποίος να επιτρέπει -υπό ορισμένες προϋποθέσεις- μελλοντικές επενδύσεις, μέσω κρατικών δανείων», όπως προκύπτει από τα ίδια έγγραφα.

Παλαιότερα άρθρα: