Διαρροή εγγράφων παρουσιάζει σχέδια φυγάδευσης του Ασάνζ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Υπάλληλοι της πρεσβείας του Εκουαδόρ εικάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σχεδίαζαν τη φυγάδευση του Τζούλιαν Ασάνζ έξω από το κτίριο της αρχής στο Λονδίνο.

Έγγραφα που φέρεται να διέρρευσαν από την πρεσβεία στο Knightsbridge, όπου εξακολουθεί να κατοικεί ο Ασάνζ, φαίνεται να αποκαλύπτουν έναν κατάλογο σχεδίων διαφυγής που καταστρώθηκαν για τον ιδρυτή του WikiLeaks το 2012.

Διαφάνειες από μία παρουσίαση PowerPoint που τιτλοφορείται «πιθανά σενάρια διαφυγής για Ασάνζ», συμπεριλάμβαναν τη χρήση διπλωματικής ασυλίας, ενός αυτοκινήτου, μιας μεταμφίεσης και την διαφυγή του μέσα σε έναν διπλωματικό σάκο.

Με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ξενοδοχείο», η έκθεση περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το Εκουαδόρ επεξεργαζόταν τρόπους προκειμένου να απομακρύνει από την πρεσβεία του τον «κ. Επισκέπτη», όπως κωδικά αναφερόταν στον Ασάνζ.

Το έγγραφο πρότεινε την λύση να οριστεί ο Αυστραλός ως επίσημος αντιπρόσωπος του Εκουαδόρ στα Ηνωμένα Έθνη, επιτρέποντάς του να φτάσει με ασφάλεια στη χώρα υπό την σκέπη της διπλωματικής ασυλίας, προτού η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακαλέσει τον διορισμό.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Ασάνζ θα μπορούσε να διαφύγει με μια απροσδιόριστη «μεταμφίεση» για να καταλήξει σε κοντινό ελικοδρόμιο ή απλώς να «χαθεί μέσα στο πλήθος στα Harrods».

Η πρόταση να τον φυγαδεύσουν με διπλωματικό αυτοκίνητο απορρίφθηκε αμέσως λόγω της εποπτείας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η οποία πιθανολογείται ότι έχει διαθέσει 50 άντρες που καλύπτουν την πρεσβεία 24 ώρες το 24ωρο, καθώς και δύο φορτηγά.

Η Scotland Yard έχει εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η πρεσβεία του Εκουαδόρ μοιράζεται το κτίριο, τοποθετώντας αστυνομικές δυνάμεις στους διαδρόμους, στις σκάλες και στους ανελκυστήρες, ενώ έχει προχωρήσει στον αποκλεισμό όλων των οδών από όπου θα μπορούσε να διαφύγει ο Ασάνζ.

Η τελευταία πρόταση παραθέτει μια ασυνήθιστη τακτική που χρονολογείται από το 1984, σύμφωνα με την οποία ο Ασάνζ θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε έναν ειδικό «διπλωματικό σάκο», όπου θα μπορούσε να αποδράσει, με τις βρετανικές αρχές ανίκανες να τον ανοίξουν.

Αλλά ο συντάκτης σημείωσε ότι οι κανονισμοί της εν λόγω ασυλίας εφαρμόζονται σε σάκους που «περιέχουν μόνο διπλωματικά έγγραφα ή αντικείμενα που προορίζονται για επίσημη χρήση» – για να μην αναφερθεί το γεγονός ότι η αστυνομία παρακολουθεί με θερμικές κάμερες.

Τα έγγραφα, που δημοσιεύτηκαν στο BuzzFeed News και στα οποία έγινε αναφορά από τον δημοσιογράφο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο από το φόρουμ WikiLeaks.

Η Πρεσβεία του Εκουαδόρ δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του τύπου για σχολιασμό και ο εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας δήλωσε ότι η δύναμη δεν είναι διατεθειμένη να σχολιάσει τη διαρροή «για επιχειρησιακούς λόγους».

Ο Ασάνζ από την πλευρά του, διαμένει σε ένα μικρό διαμέρισμα στην πρεσβεία για περισσότερο από τρία χρόνια, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία με βάση κατηγορίες περί βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης. Ο ίδιος τις αρνείται όλες.

Αυτό που επίσης φοβάται είναι η δίωξή του στις ΗΠΑ μετά από τη δημοσίευση των εγγράφων που διέρρευσαν από την ένστολη Τσέλσι Μάνινγκ, συμπεριλαμβανομένου διαβαθμισμένου υλικού από τους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν, που προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή το 2010.

Σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα The Times Magazine, την περασμένη Κυριακή, ο ίδιος αποκάλυψε ότι δεν είχε πρόσβαση σε καθαρό αέρα ή φως από το 2012 και ότι αποφεύγει ακόμη και το μπαλκόνι του, λόγω των «θεμάτων ασφάλειας».

«Υπήρξαν βομβιστικές απειλές καθώς και απειλές περί δολοφονίας από διάφορους ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο φυγόδικος πιστεύεται ότι έχει κοστίσει στους Βρετανούς φορολογούμενους περίπου 10 εκατομμύρια στερλίνες (13,5 εκατομμύρια ευρώ) σε έξοδα της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της παραμονής του και ο Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την πρεσβεία του Εκουαδόρ για «κατάχρηση των διπλωματικών σχέσεων» στην υπόθαλψη του Ασάνζ τον περασμένο μήνα.

Πηγή
Independent

Παλαιότερα άρθρα: