Διάσημος δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι ήταν μυστικός πράκτορας

Διαβάστε επίσης

Σοκ στην κοινή γνώμη της Ρουμανίας και ερωτήματα για τον ρόλο των ΜΜΕ στη ρουμανική κοινωνία προκάλεσε η αποκάλυψη Ρουμάνου δημοσιογράφου της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου ότι εργάστηκε επί χρόνια ως μυστικός πράκτορας του στρατού.

Ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Τουρτσέσκου παραδέχθηκε σε ζωντανή σύνδεση, πριν από τρεις μέρες, στο blog του ότι εργάστηκε ως αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού.

“Ναι, ήμουν μυστικός αντισυνταγματάρχης… Επέλεξα να μην προδώσω τον Θεό και να κάνω αυτή τη δημόσια εξομολόγηση. Αρνούμαι να είμαι Ιούδας ενώπιον του Χριστού, ακόμη και σήμερα εκείνοι που θα δουν ή θα διαβάσουν αυτή την εξομολόγηση δεν θα κατανοήσουν πολύ καθαρά τι συμβαίνει” ανέφερε ο δημοσιογράφος στη δημόσια εμφάνισή του το βράδυ της Κυριακής.

“Αυτή είναι μία ευλογημένη στιγμή, μία στιγμή αποδέσμευσης από ένα φορτίο που κουβαλούσα μαζί μου εδώ και πολλά χρόνια. Ζητώ συγγνώμη απ’ όλους σας” πρόσθεσε.

Η δημόσια εξομολόγηση έγινε λίγο προτού ο δημοσιογράφος χρησιμοποιήσει το blog του για να δημοσιεύσει αντίγραφο του στρατιωτικού του μητρώου, όπου φαινόταν και δύο αρχεία πληρωμών με χρηματικά ποσά, τα οποία, όπως υποστήριξε έλαβε από στρατιωτική μονάδα. Από τη στιγμή εκείνη, το blog του στο διαδίκτυο δεν λειτούργησε ξανά.

Ο Ρόμπερτ Τουρτσέσκου ανακοίνωσε, επίσης, ότι αποσύρεται από τα ΜΜΕ, τουλάχιστον προσωρινά, και ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις νομικές συνέπειες των πράξεών του.

Ο Τουρτσέσκου ήταν παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής, στη διάρκεια της οποίας έπαιρνε συνεντεύξεις από πολιτικούς και δημόσιες προσωπικότητες της Ρουμανίας. Είναι, επίσης, ραδιοφωνικός παραγωγός, τραγουδιστής και συνθέτης τραγουδιών.

“Δεν είναι φυσιολογικό να είναι κάποιος μυστικός πράκτορας και δημοσιογράφος. Σε μία κανονική δημοκρατία, οι μυστικές υπηρεσίες και τα ΜΜΕ πρέπει να συμβιώνουν, αλλά ποτέ δεν μπορούν να εκπροσωπούνται από το ίδιο πρόσωπο” δήλωσε ο δημοσιογράφος, Καταλίν Τολόνταν, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.

“Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας δεν θα προβεί σε ανακοίνωση για το θέμα. Εμείς εφαρμόζουμε τους νόμους της χώρας και πιστεύουμε ότι συζητήσεις που μπορούν να πλήξουν την εικόνα του Ρουμανικού Στρατού δεν είναι ευεργετικές. Αν διαπιστωθούν παρατυπίες άλλοι κρατικοί θεσμοί έχουν την αρμοδιότητα να πάρουν θέση” αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου εμφανίστηκε στην εκπομπή του Ρουμάνου δημοσιογράφου στον τηλεοπτικό σταθμό B1 TV και υποστήριξε ότι τον προεδρικό θώκο της χώρας στις εκλογές του Νοεμβρίου διεκδικούν -μεταξύ άλλων- και μυστικοί πράκτορες.

Η αντιπολιτευόμενη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Φιλελεύθερων Δημοκρατών κατέθεσε αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους ισχυρισμούς του προέδρου της Ρουμανίας.

Ορισμένα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι πρόκειται για αστείο, καθώς δημοσιογράφοι βρήκαν ανακρίβειες στα έγγραφα που δημόσιευσε ο Τουρτσέσκου. Ο ίδιος δήλωσε ότι όλα είναι αλήθεια.

Παλαιότερα άρθρα: