Διασυνδέσεις της Τουρκίας με τους Τζιχαστιστές

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Το Ινστιτούτο Σπουδών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ξεμπροστιάζει την κυβέρνηση της Τουρκίας κάνοντας λόγο για «διασυνδέσεις» με το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ντέιβιντ Φίλιπς, διευθυντής του Προγράμματος του Κολούμπια για την Οικοδόμηση της Ειρήνης, απαντά θετικά στο ερώτημα «συνεργάζεται η Τουρκία με το Ισλαμικό Κράτος;».

Επιβεβαιώνει με στοιχεία αυτό που και στο rp.gr γράψαμε πολλές φορές, ότι «η Τουρκία έκανε τα στραβά μάτια στις επιθέσεις του ΙΚ στο Κομπάνι». «Οι καταγγελίες κυμαίνονται από τη στρατιωτική συνεργασία και τη μεταφορά όπλων, μέχρι την υλικοτεχνική υποστήριξη, την οικονομική βοήθεια, καθώς και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Φίλιπς ο οποίος έχει διατελέσει και ως ειδικός σύμβουλος – εμπειρογνώμονας για θέματα διεθνών σχέσεων του Στέιτ Ντιπαρτμεντ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν αρνηθεί κάθε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, με τον Ερντογάν να καταγγέλλει «μια συστηματική επίθεση στη διεθνή φήμη της Τουρκίας».

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα προέρχονται από ΗΠΑ, Ευρώπη και Τουρκία και καταλήγουν στην έρευνά τους ότι «η Τουρκία παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό, υλικοτεχνική και οικονομική βοήθεια, καθώς και ιατρική φροντίδα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και υποστηρίζει οικονομικά το ΙΚ μέσω της αγοράς πετρελαίου».
Εδώ και καιρό ακόμη και στα Αμερικανικά media γίνονταν αιχμές για συνεργασία της Τουρκίας με τους τζιχαντιστές. Σήμερα έρχονται στο φως στοιχεία από ακαδημαϊκούς που τεκμηριώνουν αυτές τις απόψεις. Η Αμερικάνικη στρατηγική του Ομπάμα βρίσκεται έκθετη στην κοινή γνώμη μετά από αυτές τις αποκαλύψεις. Ο λόγος είναι ότι έστρεψε τη στρατηγική του στο έδαφος της Συρίας, υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας, βάζοντας την πτώση του καθεστώτος Άσαντ ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη νίκη ενάντια στους τζιχαντιστές. Η νέα στάση του Ομπάμα δείχνει να βολεύει την Τουρκία πολύ, πράγμα που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν αντέδρασαν σχεδόν καθόλου όλο το διάστημα που η Τουρκία έκλεινε τα μάτια της στη σφαγή του Κομπανί.

Παλαιότερα άρθρα: