Διερευνητικές επαφές αρχίζουν Αίγυπτος και Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Διερευνητικές συνομιλίες θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο στο Κάιρο οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου και Τουρκίας σε μια προσπάθεια να εξομαλύνουν τις τεταμένες σχέσεις τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας έχουν στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, οι διερευνητικές επαφές θα διεξαχθούν με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, πρέσβη Χάμντι Σάναντ Λόζα και τον Τούρκο ομόλογό του, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, από 5 έως 6 Μαΐου στο Κάιρο.

Οι διερευνητικές συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα αναγκαία βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο διμερών συνομιλιών είχε προαναγγείλει, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται πως, οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου παραμένουν τεταμένες από το 2013 όταν ο στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο και ηγετικό στέλεχος των Μουσουλμανική Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι, που διατηρούσε στενές σχέσεις με την Αγκυρα, με την τουρκική ηγεσία να το χαρακτηρίζει ως στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι διαβουλεύσεις που θα έχουν στο Κάιρο οι υφυπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Αιγύπτου θα είναι οι πρώτες σε αυτό το επίπεδο από το 2013, όπως ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Παλαιότερα άρθρα: