Δίκη Χρυσής Αυγής: Αυστηρότατη η Πρόεδρος κατά την εξέταση του αστυνομικού

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Βομβάρδισε με ερωτήσεις τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Χρήστο Δεληγιάννη η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία ήταν πολύ αυστηρή με το ρόλο που έπαιξε η αστυνομία τις κρίσιμες ώρες της επίθεσης και του θανάτου του Παύλου Φύσσα.

Η πρόεδρος, κα Λεπενιώτη επέμεινε ιδιαίτερα στο αν θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει τα όσα συνέβησαν, αν η αστυνομία είχε σπεύσει στην καφετέρια Κοράλλι.

«Η δουλειά σας είναι να αποτρέπετε καταστάσεις, όχι να βλέπετε και να ενημερώνετε το κέντρο, αυτό τουλάχιστον θέλει ο κόσμος», τόνισε επικριτικά η δικαστής απευθυνόμενη στον αστυνομικό που κατέθετε.

Ο μάρτυρας ήταν ένας από τους 4 αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ με μοτοσυκλέτες που κλήθηκαν να μεταβούν στο Κερατσίνι τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013. Ο Δεληγιάννης σημείωσε στην κατάθεσή του ότι ότι το σήμα που είχαν από το Κέντρο έκανε λόγο για «πενήντα άτομα με ρόπαλα που βρίσκονταν έξω από την καφετέρια Κοραλλι» και ανέφερε ότι τα συγκεντρωμένα άτομα φορούσαν μαύρα ρούχα, ήταν είκοσι με τριάντα και ότι αυτός είδε τουλάχιστον έναν από τους συγκεντρωμένους να κρατά στο χέρι τους κάτι που «θα μπορούσε να ήταν ρόπαλο».

Ο ίδιος σημείωσε ότι έξω από την καφετέρια, είδα ανθρώπους που δεν φαινόταν να έχουν σχέση με τους συγκεντρωμένους, όπως περιγράφονται παραπάνω. Μάλιστα τόνισε ότι άκουσε συνάδελφό τους από τη ΔΙ.ΑΣ να ενημερώνει το κέντρο ότι «οι συγκεντρωμένοι ήταν ΧΑ που είχαν κάποια διαφορά με άτομα του γνωστού χώρου, η οποία έχει λήξει».

Καθώς ο Δεληγιάννης πλησίασε προς τους συγκεντρωμένους τους φώναξε να διαλυθούν, ωστόσο εκείνοι των αγνόησαν. Έπειτα, ανέφερε ότι «Εκείνη τη στιγμή, χωρίς να το περιμένω καν, τα άτομα ξεκίνησαν να τρέχουν βρίζοντας: ελάτε εδώ ρε μ…, θα σας γ…». Οι αστυνομικοί τους ακολούθησαν στην Παναγή Τσαλδάρη, όπου είδε πάρα πολύ κόσμο συγκεντρωμένο, «πώς είναι τα πανηγύρια, ένα πανηγύρι», και κοίταζαν απέναντι στο νούμερο 62.

«Απέναντι είδα έναν άνθρωπο ψηλό, γεροδεμένο, μπροστά του ο Ρουπακιάς και πίσω από τον Ρουπακιά τρία-τέσσερα άτομα. Ο Ρουπακιάς με τον Φύσσα έπαιζαν ξύλο. Οι άλλοι έβριζαν προς τον Φύσσα. Δεν προσπαθούσαν να τους χωρίσουν, ο Ρουπακιάς με τον Φύσσα πάλευαν σώμα με σώμα. Πλησιάζω και επιχειρώ να πιάσω έναν από αυτούς που βρίσκονταν πίσω από τον Ρουπακιά, να τον χειροπεδήσω. Ήρθε ένας κύριος και με έσπρωξε και μου φώναξε “άστον ρε”. Οι υπόλοιποι φύγανε, έμεινε μόνο ο Ρουπακιάς με τον Φύσσα.»

Συνεχίζοντας την λεπτό προς λεπτό περιγραφή του, ο αστυνομικός είπε ότι έπιασα πρώτα τον Φύσσα επειδή, όπως ισχυρίστηκε «ήταν πιο ψηλό παιδί, ήταν στην “τσίτα”».
«Τότε ο Φύσσας μας είπε “Ρε παιδιά, όχι εμένα, αυτός ο π… ο καρ.. με μαχαίρωσε» και σήκωσε την μπλούζα και μας έδειξε το τραύμα.« Ο Ρουπακιάς απλά γύρισε την πλάτη και με γρήγορο βήμα πήγε προς το αυτοκίνητο για να φύγει».

Η δικαστής πάντως φάνηκε να είναι ιδιαίτερα διερευνητική και να μην αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Μάλιστα απεύθυνε αυστηρή υπόδειξη και στην Πολιτική Αγωγή δεδομένου ότι σε λίγο καιρό θα λήξει η διάρκεια προφυλάκισης, λέγοντας ότι «Συντομεύετε, θα λήξει τον Φεβρουάριο ο χρόνος των προφυλακίσεων και θα διαμαρτύρεστε μετά ότι καθυστερεί η δίκη».

με πληροφορίες από newpost

Παλαιότερα άρθρα: